Lezers schrijven

Nieuws
Lezers schrijven
Lezers schrijven rodi.nl

Nou mooi niet…..
Beste inwoners van Langedijk,
Mooi is in Langedijk een rekbaar begrip. Het lijkt erop dat als het de gemeente uitkomt, alles kan onder de noemer, het wordt mooier. En als het ze niet goed uitkomt, dan hebben ze de welstandscommissie om te bepalen hoe “mooi” er uit moet zien.
Gelukkig zijn er in de gemeente nog politieke partijen die de projecten van de gemeente controleren en toetsen aan hun visie en partijprogramma. In de meeste programma’s staat dat Langedijk het dorpse karakter moet behouden. Nieuwe plannen moeten aangesloten worden op doorvaarbaar water. In de partijprogramma’s heeft de mobiliteit van ouderen hoge prioriteit en dient de natuur beschermd te worden. Openheid, participatie van- en luisteren naar de bewoners zijn ook zulke speerpunten in veel programma’s. Als op de grens van Heerhugowaard hoogbouw dreigt te verrijzen, dan komt de gemeente direct in verweer en protesteert hiertegen bij de buren.
Het is verbazingwekkend dat er nu een ontwerpbestemmingsplan voor het dr. Wilminkhof ter inzage ligt, waar wordt voorgesteld om naast Buitenzorg een appartementengebouw toe te staan die de huidige normen van bestemming overschrijden. Om dit gebouw te mogen bouwen moeten de normen van maximale hoogte, maximale geluidsbelasting en normen van licht worden overschreden. Het appartementencomplex wordt 60 meter lang en 14 meter hoog op de rand van landelijk gebied. Wij, leden van de vereniging “Baas in eigen Buurt”, zetten ons in voor de oostelijke doorvaarbaarheidsroute door Zuid Scharwoude. Deze oostelijke route willen wij zo aantrekkelijk mogelijk maken voor de toekomstige gebruikers. Bij het plan dr. Wilminkhof gaat dan veel natuur verloren. Bijna alle bomen rond het veld worden gekapt. Een tweede prachtige plek in Zuid- Scharwoude lijkt ook te worden opgeofferd door de gemeente, die de ecologische vijver aan de Wilgenlaan en de planstsoenen langs de waterloop bij de Lindenlaan dreigt om te bouwen tot het Giethoorn van Langedijk. Voor de oudere bewoners van de bomenwijk zullen de winkels aan de Dorpsstraat alleen te bereiken zijn via hoge bruggen. De rust bij de begraafplaats van st. Jan de Doper, waar onze voorouders voor hebben gestreden, zal ingeruild worden voor een toeristische aanlegsteiger met alle overlast van dien. De bomenbuurt zal minder goed toegankelijk zijn voor bezoekers en doorgangsverkeer en de verkeersveiligheid zal afnemen. De overlast, inbreuk op privacy en rust, komen op het bordje van de bewoners.
De verantwoordelijke wethouder probeert door een eenzijdige belichting van het project en een oneerlijke procedure de keuze van de gemeenteraad voor de westelijke of oostelijke variant sterk te beïnvloeden. Iedereen mocht meepraten over dit onderwerp. Maar als veranderingen niet in de buurt van je eigen tuin komen, kun je dan oordelen over wat mooi, wenselijk en toelaatbaar is voor een ander, die daar vervolgens elke dag mee wordt geconfronteerd? De komende tijd zullen we zien wat partijprogramma’s waard zijn en of de politiek in staat is om een nauwkeurige en eerlijke weging te maken ten aanzien van de belangen van haar burgers.
Wij blijven ons inzetten voor een aantrekkelijke vaarroute langs de oostelijke kant van de bomenbuurt. Maar doorvaarbaarheid via de Wilgenlaan en Lindenlaan? Nou mooi niet!
J.P.G. Tijm, voorzitter. Steun ons: Baasineigenbuurt2018@gmail.com