Stichting Voorhaven concerten presenteert: Femke en Celia

Algemeen
Femke en Celia.
Femke en Celia. (Foto: aangeleverd)

EDAM - Femke IJlstra en Celia Garcia staan 9 oktober samen op het podium in de Nicolaaskerk in Edam. Voor Femke en Celia wordt het concert in de Nicolaaskerk de opening van hun concertseizoen. 

“Toen ik als 8-jarig meisje mijn eerste saxofoon kreeg, ging ik op bed liggen om naar al dat goud en naar al die klepjes te kijken. Ik vond het zo’n mooi instrument! Het was dus niet zozeer de muziek als wel de saxofoon zelf, waardoor ik voor dit instrument koos. Het was best moeilijk, want je moet alles tegelijk doen: noten leren en  spelen op een instrument dat best groot en zwaar is. En dan die klepjes bedienen…Het duurde een paar jaar voordat ik het instrument begreep. En door controle krijgen te krijgen over het instrument kreeg ik steeds meer plezier in het spelen. Maar ik ging pas écht van de saxofoon houden, toen ik met andere mensen ging samenspelen”,  vertelt Femke IJlstra.

Veel meer dan een instrument

Femke is klassiek saxofoniste, geeft les op het Conservatorium in Groningen en speelt over de hele wereld. Binnenkort vertrekt ze voor twee weken naar Japan. Ze vertelt dat veel mensen bij de saxofoon meteen aan jazz denken. “De sax is een veelzijdig instrument, omdat je er heel veel kanten mee op kunt. Je kan de muziek warm en zingend laten klinken of krachtig en trots. Voor veel mensen is dit een kant van de saxofoon die ze niet kennen.”

Collega’s in het Concertgebouworkest

Op 9 oktober speelt Femke samen met Celia Garcia, pianiste. Zij ontmoetten elkaar bij het Concertgebouworkest. Er was een klik tussen de twee vrouwen en Celia stelde Femke de vraag: “Zullen we eens kijken of we samen iets kunnen doen?” Zo gezegd, zo gedaan: ze spraken af, repeteerden en drie dagen later waren ze bij Radio 4 te gast bij een live-uitzending. Een nieuwe samenwerking was geboren!

Spaanse muziek maar ook Gershwin

Voor Femke en Celia wordt het concert in de Nicolaaskerk in Edam de opening van hun concertseizoen. Zij gaan stukken spelen van hun cd Colores del sur: muziek met een Spaans tintje, waarbij de sax dan weer dromerig en dan weer expressief zal klinken. Daarnaast zullen ze ook bekende liedjes van bijvoorbeeld Gershwin brengen. “Het gaat ons vooral om de ontmoeting met de mensen in de zaal, waarbij we hopen dat het warme, zingende van onze muziek de mensen zal raken.”

Kaarten 

Het concert vindt plaats in de Nicolaaskerk aan de Voorhaven 124 in Edam. Aan het eind van dit concert  is er de mogelijkheid een cd aan te schaffen. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website, aan de kassa of bij VVV Edam: 12,50 per persoon, kinderen t/m 12 jaar: 5,00 per persoon. Bezoekers zijn welkom vanaf 14.30 uur voor een kopje koffie of thee.

Na afloop van het concert is er de mogelijkheid  met elkaar na te praten onder het genot van een glaasje wijn of fris. (Voor eigen rekening.)