Jubileumconcert Zang Edam

Nieuws
Muziekliefhebbers zijn zaterdagavond 8 juni van harte welkom in de Grote Kerk van Edam om het jubileumconcert van Zang Edam bij te wonen.
Muziekliefhebbers zijn zaterdagavond 8 juni van harte welkom in de Grote Kerk van Edam om het jubileumconcert van Zang Edam bij te wonen. (Foto: aangeleverd)

EDAM - Muziekliefhebbers zijn zaterdagavond 8 juni van harte welkom in de Grote Kerk van Edam om het jubileumconcert van Zang Edam bij te wonen. Ondersteund door een professioneel orkest en drie voortreffelijke solisten voert het koor die avond het oratorium Die Schöpfung van Joseph Haydn uit. Het concert begint om 20.00 uur.

Iets meer dan 140 jaar geleden besloten een aantal Edammers om hun muzikale talenten te gaan ontplooien in een gemengde zangvereniging. Sindsdien is Zang Edam uitgegroeid tot een begrip in de wijde omgeving. Door zijn feestelijke karakter is Die Schöpfung bij uitstek geschikt om dit jubileum luister bij te zetten. 

Scheppingsverhaal

De creatieve geest van Haydn heeft het bijbelse scheppingsverhaal op monumentale wijze vorm gegeven in een groots, meeslepend oratorium dat tegelijk een lofzang is op het leven. Geïnspireerd door de oratoria van Händel heeft Haydn een al bestaand Engelstalig libretto onder handen genomen. Zijn vriend en beschermheer Van Swieten maakte daar een Duitse tekst van. 

Meest uitgevoerde koorwerk

Vanaf de eerste uitvoering kon dit oratorium rekenen op grote bijval van het publiek. Tot op de dag van vandaag behoort Die Schöpfung tot de meest uitgevoerde koorwerken. Behalve Zang Edam zelf staan op 8 juni een aantal oude bekenden op het podium. Het Naska heeft al meerdere keren het koor met groot succes begeleid, maar ook de solisten Merel van Geest (sopraan), Sebastian Brouwer (tenor) en Pierre Mak (bas) zijn inmiddels vertrouwde namen voor Edam. 

Kaarten

Uiteraard staat dirigent Benjamin Bakker weer garant voor de subtiele onderlinge afstemming. Kaarten à 30 euro zijn verkrijgbaar via de website www.zangedam.nl en bij de VVV Edam. Jongeren tot en met 18 jaar betalen slechts 20 euro. Bij aanvang van het concert op 8 juni zullen nog kaarten verkrijgbaar zijn à 32,50 euro.