Dierenliefhebbers Larissa Stuut, Frank Karemaker, Jan Raven, Gerard Ramkema, Gooitzen van der Schaaf, Annie Raven, Maurice Raven, Roy de Boer. Vooraan: Francis van der Schaaf en Sanne Ramkema.
Dierenliefhebbers Larissa Stuut, Frank Karemaker, Jan Raven, Gerard Ramkema, Gooitzen van der Schaaf, Annie Raven, Maurice Raven, Roy de Boer. Vooraan: Francis van der Schaaf en Sanne Ramkema. Foto: aangeleverd

Zwerfhondenactie Enkhuizer vrijwillige brandweer

29 dec, 16:00 Algemeen

ENKHUIZEN - De meeste mensen kennen Francis van der Schaaf als medewerker brandweerzorg bij Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. In die functie doet ze controles brandveiligheid bij onder meer scholen en horeca. Sinds 2016 is ze ook lid van de vrijwillige brandweer in Enkhuizen. Bijna al haar vrije tijd gaat op aan door haar opgerichte stichting Care 4 Shelter Dogs die zwerfhonden in Roemenië helpt. Nu is ze een actie gestart om 40.000 euro op te halen om een veilige plek voor deze honden op te zetten.

Dierenleed besparen door eigen asiel te starten

Binnen de vrijwillige brandweer krijgt ze steeds meer mensen mee om zich ook in te zetten voor zwerfhonden in Roemenië. “Ik heb zelf een hond, maar ben eigenlijk verder nooit een hondengek geweest. Ik ben zelf een keer ernaar toe gegaan en dan breekt je hart bij wat je daar ziet. Hoe slecht de dieren het daar hebben! Dat is zo zielig.”

Het gemeente asiel van Vatra Dornei in Roemenië doet alleen het hoognodig, vertelt Francis. “Poep ruimen, voeren en water geven. Reparaties van hokken, socialiseren, kammen, spelen, wandelen is er allemaal niet bij. Ook medicatie geven of naar een dierenarts met een hond gaan, doen ze allemaal niet. Daar heeft de gemeente geen geld voor over en daardoor krijgen de honden niet de zorg die ze nodig hebben. Ik ben in contact gekomen met de rescuer daar en toen ben ik acties gaan opstarten. Eerst hondjes sponsoren voor 6 euro per maand, voor voer en medicatie. Daarna ben ik adopties gaan doen omdat de honden niet wegkwamen en er steeds meer bijkwamen. Van het een kwam het ander. Sinds vier jaar richten we ons ook op steriliseren.”

Roemeense zwerfhonden

Hoe kwam de vrijwillige brandweer Enkhuizen zo betrokken bij de Roemeense zwerfhonden? “Een paar jaar geleden zaten we na een oefenavond te praten over de vervallen hokken in het gemeente asiel van Vatra Dornei. Toen een collega aangaf wel eens mee te willen om te helpen, volgden er meer. Zelfs de dochter van een brandweer collega ging mee. Zo zijn we er in 2019 met een groepje vrijwillige brandweerlieden heen gegaan en hebben we tien nieuwe hokken kunnen realiseren. Door de mooie omgeving, de voldoening van het werk en de gezelligheid om dit met zijn allen te doen, gaven ze allemaal aan nog een keer mee te gaan als er gebouwd moest worden. Iedereen gaat mee op eigen kosten. Inmiddels hebben we nog een aantal mensen hiervoor warm kunnen maken. Twee ex-brandweermannen waaronder mijn vader en een andere brandweer collega en zijn vriendin. Een buurman van mijn vader, mijn oom en een vriend. De ouders van mijn vriend zijn in augustus ook mee geweest toen we daar heen gingen. Het is echt geweldig dat er zoveel mensen zijn die hun steentje willen bijdragen.”

40.000 euro nodig voor bouw nieuwe opvangplek 

Omdat de opvang in Roemenië zo armoedig en slecht geregeld is, wil  Francis een nieuw veilig onderkomen realiseren voor de, vaak getraumatiseerde, zwerfhonden. “Een rusthuis waar ze de rest van hun leven veilig zijn. We spreken er al jaren over hoe mooi het zou zijn om een eigen opvang te hebben waar de honden lekker buiten kunnen loslopen, kunnen socialiseren en in de winter warm kunnen zitten in plaats van in de sneeuw. We hebben een stuk grond gevonden dat we willen kopen om er een goed dierenasiel te bouwen. In mei 2022 willen we starten met het bouwen van de dierenverblijven.”

Actie van Enkhuizense Francis van der Schaaf

Maar daar is veel geld voor nodig. Om dat te betalen is ze een inzamelingsactie gestart om 40.000 euro op te halen. Francis: “Voor de aankoop van de grond, aanleg van electra, water en het bouwen van de hokken. In mei gaan we er naartoe met 15 mensen en starten we met het bouwen van een hondenverblijf. Doneren kan via Stichting Care 4 shelter dogs op rekeningnummer NL11RABO 0317386670 ovv Roemeense Droom. Zie ook: Https://gofund.me/29246b19 en care4shelterdogs.nl.

‘Zonder geld gaat deze droom niet door’

Wat gaat ze doen als ze meer geld ophaalt dan het beoogde bedrag van 40.000 euro? “Zonder geld gaat deze droom niet door. Ik verwacht niet dat we over het bedrag heen gaan, maar eerder dat het heel veel moeite gaat kosten het bedrag bij elkaar te krijgen. Maar stel dat er hele gulle gevers zijn dan willen we na het hondenverblijf dat we in mei willen bouwen in de toekomst nog een hondenverblijf, een katten verblijf en een puppyverblijf bouwen. Eventueel nog een omheining om de grond heen voor extra veiligheid zou ook nog een wens zijn.”

Help jij mee om deze droom werkelijkheid te laten worden? De vele zwerfhondjes en katjes die daar nu onder vreselijke omstandigheden leven zullen enorm dankbaar zijn. Kijk ook op facebook Wish for romanian dogs.

Francis van der Schaaf (met groene jas) te midden van medevrijwiilligers van de vrijwillige brandweer Enkhuizen die zich inzetten voor zwerfhonden in Roemenië.
Afbeelding
Larissa Stuut, Frank Karemaker, Jan Raven, Gerard Ramkema, Gooitzen van der Schaaf, Annie Raven, Maurice Raven, Roy de Boer. Vooraan: Francis van der Schaaf en Sanne Ramkema.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Enkhuizen

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Vereniging Volkssterrenwacht Orion bestaat dertig jaar Algemeen 16 mei, 16:00
Afbeelding
Aanvraag subsidies Sport- en Beweegakkoord gemeente Enkhuizen Algemeen 16 mei, 12:19
Afbeelding
Zestigjarige jubileum The Blue Devils in Westwoud Algemeen 16 mei, 10:00
Afbeelding
Besprekingen coalitievorming Enkhuizen Algemeen 16 mei, 08:37
Afbeelding
‘Enkhuizen voor de Prins’ in Zuiderkerk Algemeen 12 mei, 08:00
Afbeelding
Incotec steunt De Drom in Enkhuizen ook de komende drie jaar Algemeen 11 mei, 11:15
Afbeelding
Meerdaagse oefening op diverse locaties in Westfriesland Algemeen 11 mei, 10:32
Afbeelding
Varen met fluisterboot door het Streekbos Algemeen 11 mei, 07:29
Afbeelding
Nils Conrad and his Amazing Jazzband in Sgt.Pepper’s Jazzclub Algemeen 10 mei, 13:30
Afbeelding
Coalitieakkoord ODS, VVD en CDA Stede Broec Algemeen 10 mei, 10:45
Afbeelding
Meedenken over huisvesting buitenlandse werknemers in Westfriesland Nieuws 10 mei, 10:29
Afbeelding
Expeditie Waterwerken in Zuiderzeemuseum Algemeen 10 mei, 07:26
Afbeelding
Lucille Werner panellid bij discussiebijeenkomst ZZWW Zorg 9 mei, 15:40
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Enkhuizen

Op Rodi Enkhuizen volg je het laatste nieuws uit Enkhuizen. Rodi Enkhuizen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Enkhuizen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Enkhuizen in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief