Bach concert in de Westerkerk Enkhuizen

Algemeen
Theo Jellema speelt op het orgel.
Theo Jellema speelt op het orgel. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - Voor liefhebbers van klassieke muziek staat een Bach concert gepland in de Westerkerk Enkhuizen. Het prachtige orgel wordt bedient door Theo Jellema, die gedenkwaardige stukken van Bach zal spelen. In totaal staan er twee concerten op de planning, op twintig februari en op achttien april, Tweede Paasdag. Toegang is gratis, maar het gaat om een benefiet concert zodat de bouw van het orgel zich voortzet.

Aanvang voor beide concerten is om 15:00 uur aan de Westerstraat 138, 1601 AN, Enkhuizen. Oorspronkelijk stond een concert gepland in januari, maar vanwege de maatregelen werd deze afgelast. De Westerkerk laat weten dat dit concert mogelijk in de toekomst wordt ingehaald. Het benefiet concert ter ere van Bach moet de verdere bouw van het orgel stimuleren. Na afloop kunnen bezoekers op vrijwillige basis een donatie doen in de vorm van een bijdrage. Alle beetjes helpen.

Kleine stukken van Bach

Bij orgelmuziek van Bach denken veel mensen aan grote monumentale stukken. Om die respectvol te spelen op het orgel van de Westerkerk is meer kracht nodig. Momenteel is alleen het bovenwerk van het orgel af. Daarom focust het concert zich op de tientallen kleinere stukken die net zo groots zijn in kwaliteit. Theo Jellema wijdt de concerten aan met dit fantastische repertoire. Alle registers van het orgel die momenteel beschikbaar zijn kun je in dan volle glorie horen.

Programma

Voor het concert van 20 februari staan onder meer de volgende stukken op het programma:

- Sinfonia IV in d BWV 790

- In dich hab’ ich gehoffet, Herr BWV 712

- Alle Menschen müssen sterben BWV 1117

- Sonate in D (vijf delen) BWV 963

- Preludium en fuga in d BWV 851 (uit ‘Das wohltemperierte Klavier’ deel 1)

- Liebster Jesu, wir sind hier BWV 706,

Informatie

Meer weten over het benefietconcert, zoals het complete programma en hoe je kunt helpen met het restaureren van het orgel in de Westerkerk? Bezoek dan de website via www.westerkerkenkhuizen.nl.