‘Hier kunnen mensen met een beperking hun talenten tot bloei laten komen’

Nieuws
(van links naar rechts) Cliënt-bakkers Dennis, Janne & Antonio met hun zelfgetekende taartdozen.
(van links naar rechts) Cliënt-bakkers Dennis, Janne & Antonio met hun zelfgetekende taartdozen. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - Een verse punt appeltaart of een koekje voor bij de koffie? Dit en meer lekkernijen zijn allemaal te vinden bij Bakkerij 5 in Enkhuizen. Wat deze plek echt bijzonder maakt, zijn de mensen die hier met plezier werken. Bakkerij 5 hanteert een inclusief model, waar mensen met een verstandelijke beperking hun talenten tot bloei kunnen laten komen. Rianne en Loes, begeleiders vanuit Esdégé-Reigersdaal, lichten toe: “De cliënten die hier werken kunnen in eigen tempo het bakkersvak onder de knie krijgen. Ze mogen zoveel mogelijk zelf doen en wij assisteren waar nodig, bijvoorbeeld bij het kneden van het deeg of bij het naleven van de hygiëneregels. Deze unieke bakkers zijn de drijvende kracht achter onze verrukkelijke creaties en laten zien dat beperkingen geen grenzen vormen voor hun vaardigheden.”

Door Jordy Gomes

Het belangrijkste aspect bij Bakkerij 5, naast dat de bakkers natuurlijk plezier hebben in het maken van verschillende producten, is dat er geen werkdruk aanwezig is. Het is geen snellopende productie-bakkerij of een winstgevend bedrijf, maar alles staat in het teken om mensen met een beperking een plek te geven waar ze bezig kunnen zijn. 

“In de ochtend starten we rustig op met een bak koffie en gaan we rond kwart voor tien beginnen met taarten maken”, legt Loes uit. “Dit doen we ongeveer tot twaalf uur, daarna gaan we gezamenlijk lunchen. Tot slot gaan we ‘s middags schoonmaken, de was draaien, opruimen, boodschappen doen om alle benodigde ingrediënten in te slaan én de voorraden aanvullen. Alles in een eigen tempo.”

Taarten en tekeningen

“De taken onder de bakkers zijn gelijk verdeeld en er wordt gekeken naar hoe de persoon zich voelt”, vult Rianne aan. “Zin om een taart te maken? Dan gaan we hiermee aan de slag. Even rustig tekenen? Ook dat is mogelijk. Bakkerij 5 staat namelijk bekend om zijn kleurrijke taartdozen. Op de bovenkant van elke doos maken de cliënt-bakkers mooie tekeningen, waarbij altijd rekening wordt gehouden met de wens van de klant. Om het voor alle bakkers makkelijk te houden werken we met instructieboekjes. Hierin staan allemaal foto’s met aanvullende teksten, die stap voor stap laten zien welke benodigdheden nodig zijn voor het bakken van desbetreffende taart. 

Afwisseling

Rianne gaat verder met: “Meestal mogen de bakkers zelf kiezen welke taken ze willen uitvoeren, maar we zorgen wel voor de nodige afwisseling. De appeltaarten zijn hier bijvoorbeeld erg geliefd, echter moeten we soms ook andere producten maken, zoals monchoutaart of cake. Als we een rustige dag hebben met weinig bestellingen gaan we soms ook nieuwe taarten of smaken uitproberen. We proeven dan met z’n allen om te kijken of het eindresultaat smakelijk genoeg is om een plekje in de winkel te bemachtigen.”

‘De spontaniteit staat voorop’

Over de winkel gesproken: Bakkerij 5 probeert de beleving zo authentiek mogelijk te maken door de cliënt-bakkers achter de kassa neer te zetten. Deze wordt ook bediend aan de hand van foto’s. Loes: “De interactie met de klanten is het leukst en de spontaniteit staat echt voorop. Geïnteresseerde klanten gluren regelmatig naar binnen. We hebben veel ramen kijkers. Wanneer de bakkers vervolgens complimentjes krijgen over hun lekkere producten of de kleurrijke taartdozen die ze maken, glunderen ze hierover. De vreugde die dit met zich meebrengt, daar doe je het allemaal voor.”

Welkom voelen

Bakkerij 5 in Enkhuizen maakt geen onderscheid tussen haar cliënt-bakkers. Iedereen moet zich welkom voelen, ongeacht zijn of haar beperking. “We kijken altijd naar wat de individuele persoon aangeeft, verbaal of non-verbaal”, zegt Loes. “Als begeleider kijk je naar de draagkracht van mensen en probeer je ervoor te zorgen dat ze compleet zichzelf kunnen zijn. We laten iedereen in zijn waarde en focussen ons op de dingen die deze persoon wel kan. Ze mogen zichzelf uiten en wij zijn ervoor om daarin te assisteren. In de bakkerij lachen we veel met zijn allen en voeren we het werk op een leerzame, maar vooral leuke manier uit. Restricties vanwege een beperking komen bij ons niet verder dan de deur. Iedereen wordt gelijk behandelt en kan geheid iets bijdrage aan het productiewerk.”

Open dag

De producten en sfeer proeven bij Bakkerij 5? Kom dan naar de open dag op zaterdag 24 juni aan De Star 13 in Enkhuizen. De open dag is te bezoeken van 10:00 tot 13:00 uur. Iedereen is welkom.

Informatie

Ga voor meer informatie over Bakkerij 5 in Enkhuizen naar de website: www.esdege-reigersdaal.nl/locatie/bakkerij-5. Iedereen is welkom om langs te komen en het assortiment met eigen ogen te bekijken.