Sterrenkijkdagen bij Orion

Nieuws

BOVENKARSPEL - De landelijke sterrenkijkdagen vinden in het weekend van 11 tot en met 13 maart plaats; in het hele land zetten sterrenwachten hun deuren open voor publiek. Ook bij Volkssterrenwacht Orion in Bovenkarspel zijn bezoekers vrijdag 11 en zaterdag 12 maart van 19.00 tot 22.00 uur en zondag 13 maart van 13.00 tot 17.00 uur van harte welkom om eens door een telescoop naar objecten aan de hemel te kijken.
Maar niet alleen dat; er is ook een aanvullend programma met verhalen over sterrenkundige zaken en rondleidingen. Ook als het niet helder is, is het dus nog steeds de moeite waard langs te komen. Het publiek kan op informele wijze kennismaken met de wereld van sterren en planeten en met de hobby sterrenkunde. Natuurlijk hoopt het Orion-team op een heldere hemel zodat ‘s avonds naar de maan, Jupiter, het sterrenbeeld Orion, de Pleijaden en zondagmiddag naar de zon vanuit de koepelruimte door de grote telescopen gekeken kan worden. Op het zuidelijke dakterras zijn tijdens de kijkavonden tevens een aantal telescopen opgesteld waar publiek doorheen mag kijken en uitleg wordt gegeven over planeten, sterren en sterrenbeelden.
In de expositieruimte wordt door vrijwilligers van Orion informatie gegeven over onderwerpen zoals sterrenkunde, ruimtevaart en geologie; hierover zijn diverse schaalmodellen te zien. Ook is er onder meer een mooie collectie meteorieten, mineralen en fossielen (onder meer van dinosaurussen) te aanschouwen. In de planetariumruimte worden korte presentaties over sterrenkunde en ruimtevaart gehouden en via de planetariumbeamer worden korte filmpjes vertoond over deze onderwerpen. De toegang is gratis en er hoeft niet voor te worden aangemeld. Meer informatie bij het secretariaat van Volkssterrenwacht Orion: 06-48850445.