Zo vieren Haarlemse boekhandels het Voorwoord van de Boekenweek 2021

Algemeen
Diverse Haarlemse boekhandels vieren het Voorwoord van de Boekenweek.
Diverse Haarlemse boekhandels vieren het Voorwoord van de Boekenweek. (Foto: Athenaeum Boekhandel )

HAARLEM – In verband met corona is de oorspronkelijke Boekenweek – die dit jaar van 6 tot en met 14 maart zou plaatsvinden – verplaatst naar de zomer. Wél is er een alternatieve editie, ‘Voorwoord van de Boekenweek’ genaamd. Wat doen Haarlemse boekhandels tijdens deze week?

Bij zowel de Kennemer Boekhandel, De Vries Van Stockum als Athenaeum Boekhandel loopt het de afgelopen weken storm. “Wij zijn onze klanten gelukkig veel blijven zien”, zo vertelt Annetje Rubens van Athenaeum Boekhandel aan het Haarlems Nieuwsblad. “En elke nieuwe versoepeling brengt grappig genoeg weer een nieuwe doelgroep naar onze boekhandel. De één bestelt graag online, terwijl de ander liever langskomt of even belt.” Dat herkent ook de Kennemer Boekhandel. “Bestellingen komen sinds Click & Collect weer op een hele andere manier binnen dan daarvoor. Erg leuk om te merken!”

Boekenweek maart 2021: Voorwoord van de Boekenweek

Het feit dat de jaarlijkse Boekenweek dit jaar vanwege corona is omgedoopt tot Voorwoord van de Boekenweek (de Boekenweek zelf is verplaatst naar de zomer), levert creatieve oplossingen op.

Voorwoord Boekenweek: Kennemer Boekhandel

Zo organiseert de Kennemer Boekhandel op donderdag 11 maart een online poëzieleesclub. Ook kunnen bezoekers van de Kennemer Boekhandel tijdens de Boekenweek een unieke linnen tas krijgen, met daarop het Boekenweek-gedicht van Babs Gons.

“De poëzieleesclub is een heel laagdrempelig initiatief, waarbij Ingrid Elsing oude met nieuwe poëzie vergelijkt. Iedereen ervaart zo’n gedicht natuurlijk weer op zijn eigen manier, en dat kan leuke gesprekken opleveren. Iedereen is welkom en kan zich aanmelden via info@kennemerboekhandel.nl. Op woensdag krijgen deelnemers dan een linkje naar de digitale bijeenkomst.”

Voorwoord Boekenweek: Athenaeum Boekhandel

Ook Athenaeum Boekhandel laat de alternatieve Boekenweek 2021 niet zomaar aan zich voorbijgaan. “Hoewel de Boekenweek is uitgesteld, vieren wij vanaf zaterdag 6 maart het Voorwoord van de Boekenweek. Elke dag, acht dagen lang, komt er ‘s ochtends een schrijver in de winkel signeren. Toine Heijmans, Hanna Bervoets, Roos van Rijswijk, Gerda Blees, Paul Faassen en Bas Belleman komen naar ons filiaal in Haarlem. Bovendien signeren Jessica Durlacher, Lize Spit en Wessel te Gussinklo hun boek vanuit huis. Je kunt nu alvast een exemplaar van je favoriete auteur reserveren.”

Voorwoord Boekenweek: De Vries Van Stockum

Tot slot viert ook De Vries Van Stockum het Voorwoord van de Boekenweek op een unieke manier. In samenwerking met Hebban organiseert de Haarlemse boekhandel een Reading Challenge. “Het idee is simpel: samen lezen we vijf boeken in één week. Boeken die je in één avond (maximaal anderhalf uur) kunt lezen van verschillende genres en verschillende thema’s. Met zorg geselecteerd door onze boekhandelaren en geschikt voor iedereen. We beginnen elke dag met een introductiefilmpje waarin onze boekverkopers je iets vertellen over het boek. ’s Avonds praat je samen met je medelezers (online) na, en leveren wij nog extra verdiepingsmateriaal zoals een interview met de auteur, een podcast over het thema of een filmpje. Zo steun je de boekhandel én help je jezelf met het opbouwen van een leesgewoonte.”