Massale opkomst insprekers Domus Plus en Skaeve Huse

Algemeen
Locatie Skaeve Huse aan de Vergierdeweg.
Locatie Skaeve Huse aan de Vergierdeweg. (Foto: Gemeente Haarlem)

HAARLEM - Maar liefst 36 insprekers hebben woensdagmiddag en -avond hun zorgen uitgesproken over de mogelijke komst van een Domus Plus en Skaeve Huse, een opvang voor uitbehandelde drugsverslaafden met vaak ook psychologische problematiek of een verstandelijke beperking, in hun buurt.

Joost Verhagen

Omwonenden van de Nieuweweg 2 en de Vergierdeweg 452 en 454 zijn bang dat de bewoners van de opvanglocaties zullen zorgen voor overlast. Zo vrezen zij voor drugsgebruik, criminaliteit en prostitutie als de opvang in hun buurt wordt gerealiseerd.

Domus Plus en Skaeve Huse: ‘Afvoerpuntje van de stad’

De insprekers kregen de mogelijkheid om hun verhaal te doen tijdens een speciale gezamenlijke commissievergadering van de commissie Ontwikkeling en de commissie Samenleving. Ze werden opgesplitst in groepen van  insprekers. Een deel van hen woonde de vergadering digitaal bij, enkele insprekers konden in de vergaderzaal hun bijdrage ten gehore brengen. Veel van de insprekers vertelden over vergelijkbare zorgen rondom de mogelijke komst van Domus Plus of Skaeve Huse. De Domus Plus zou volgens de huidige plannen aan de Nieuweweg kunnen worden gerealiseerd, maar veel omwonenden voelen zich niet gekend in hun zorg. 

Domus Plus en Skaeve Huse: ‘Dit is theater’

Volgens hen is er in Haarlem-Oost al veel overlast door drugshandel op straat, met name rond het Reinaldapark, waar regelmatig ‘s nachts gedeald zou worden. Daarnaast snappen ze niet dat een onevenredig deel van de locaties die de gemeente heeft onderzocht in de buurt van hun wijk liggen. “Haarlem Oost is voor de wethouder een soort afvoerputje van de stad geworden’’, stelt een van de insprekers. Daarnaast verdenken de buurtbewoners het college ervan dat ze de Nieuweweg eerst hebben aangekocht en daarna specifiek naar die locatie toe de eisen voor een ideale locatie hebben opgesteld: ‘’Dit lijkt niet op democratie. Er is geen ruimte voor een ander geluid. Ik noem het theater.’’ stelt een van hen.

Tekst gaat door onder de foto’s

domus plus skaeve huse
Locatie Domus Plus aan de Nieuweweg 2 (beeld: gemeente Haarlem) 

domus plus skaeve huse
Locatie Skaeve Huse aan de Vergierdeweg (beeld: gemeente Haarlem)

Domus Plus en Skaeve Huse: alternatief locatie Nieuweweg

Verschillende raadsfracties zeiden begrip te hebben voor de zorgen van de insprekers, maar de meeste partijen lijken het erover eens dat er een locatie voor Domus Plus en Skaeve Huse in Haarlem moet worden gerealiseerd. Het CDA sprak wel uit graag een alternatief voor de locatie aan de Nieuweweg te willen vinden. Ook OPHaarlem wil een andere locatie dan de vier die het college heeft voorgelegd. Jouw Haarlem wees erop dat de participatie niet op de juiste manier is verlopen. Ook de SP vindt dat de onrust onder Haarlemmers komt door de slechte voorlichting vanuit de gemeente, en dat de vragen van omwonenden tijdens de informatieavonden niet zijn beantwoord.

Domus Plus en Skaeve Huse: Locatie Schoteroog

Toch zien veel van de inwoners wel in dat het goed zou zijn om in Haarlem een locatie voor Domus Plus en Skaeve Huse. Volgens hen zou een locatie aan het Schoteroog de ideale plek zijn voor de opvang. Verschillende bewoners van Haarlem-Oost zijn inmiddels al een inzamelingsactie gestart om juridische procedures tegen de gemeente te starten als de huidige plannen doorgaan. De vergadering over de voorzieningen kon woensdagavond niet helemaal worden afgemaakt. Daar zullen de commissies binnenkort opnieuw een vergadering voor moeten inplannen. 

Op 22 april zal er over de plannen worden vergaderd in de gemeenteraad. Dan zou er een keuze moet worden gemaakt over de beoogde locaties.