Oude kippenhok stadsboerderij Schoterhoeve wordt vervangen

Algemeen
De huidige verblijfplaats van de kippen bij stadsboerderij  Schoterhoeve. Straks komt er een nieuw modern kippenhok.
De huidige verblijfplaats van de kippen bij stadsboerderij Schoterhoeve. Straks komt er een nieuw modern kippenhok. (Foto: gemeente Haarlem)

HAARLEM - Een internationaal team van architectuurstudenten werkt aan een diervriendelijk kippenhok van hout, dat later in gebruik wordt genomen bij stadsboerderij Schoterhoeve. Zaterdag 20 augustus om 10.00 uur presenteren de studenten het hok in hun tijdelijke atelier in Halfweg.

De studenten doen mee aan de masterclass ‘crafting wood’ die de Academie van Bouwkunst in Amsterdam organiseert met de TU Delft en zes Europese architectuuropleidingen*. 

Ophokplicht

Natuur- en Milieueducatie (NME) Haarlem heeft de opdracht gegeven voor een diervriendelijk kippenhok voor stadsboerderij Schoterhoeve. De kippen van de Schoterhoeve moeten steeds vaker in quarantaine. Al meer dan een jaar is er met tussenpozen een ophokplicht van pluimvee vanwege de vogelgriep. 

Crafting wood

Het huidige kippenhok in de Schoterhoeve is aan de krappe kant. Daarom is een nieuw onderkomen, vanuit het oogpunt van dierenwelzijn, meer dan welkom. De studenten hebben de opdracht gekregen om een licht open bouwwerk te maken dat makkelijk verplaatsbaar is. In het kader van de ‘crafting wood’ wordt het helemaal opgetrokken uit hout van gesneuvelde bomen, die anders als houtsnippers in pallets zouden zijn geëindigd. 

Het team van NME spant zich samen met bewoners, bedrijven en maatschappelijke (onderwijs)instellingen in voor een groene, duurzame en schone toekomst voor onze stad. Deze samenwerking met internationale groep architectuurstudenten is daar een mooi voorbeeld van.

Het is nog niet duidelijk wanneer het kippenhok geplaatst wordt.

De kippen zitten noodgedwongen in het hok wegens de vogelgriep.