Myrthe Smith vindt het heerlijk schilderen.
Myrthe Smith vindt het heerlijk schilderen. (Foto: Willem Brand)

Dit gebouw krijgt een facelift in Haarlem

Algemeen

HAARLEM - Haarlem is mooi, maar het kan altijd mooier! Dat is het uitgangspunt van Stichting Gevelstenen Vereniging Haerlem. Woensdag 14 september beschilderde Myrthe Smith van het Geheim van de Smith onder toeziend oog van Martin Busker de laatste van de zes reliëfs op het voormalige PTT-gebouw Zegelwaarden aan de Bakenessergracht 76-78.

Martin Busker, oud-architect en mooi-stadmaker, vertelt enthousiast dat burgemeester gister bewonderend toekeek. Martin: “’Het fleurt de gracht helemaal op,” zei Jos Wienen.” De reliëfs op het gebouw Zegelwaarden zijn gemaakt door kunstenaar Hans Ittmann, vertelt Peter van Graafeiland, gevelsteenkenner en adviseur van Stichting Geveltekens Vereniging Haerlem, over de telefoon. Peter en Martin plozen samen de geschiedenis van het gebouw en natuurlijk ook de geschiedenis van de reliëfs uit.

Uit bedrijfsmuseum

Het gebouw is uit 1953. Van Graafeiland: “Ze moeten hebben gedacht: wat een saaie gevel op zo’n mooie gracht. We laten een kunstenaar zijn gang gaan.” En zo geschiedde. Ittmann dook in de archieven van het bedrijfsmuseum van Joh. Enschedé, dat achter de gracht papiergeld en postzegels drukte. Hij kwam op 17de-eeuwse gravures poppetjes tegen die hij stileerde en kreeg groen licht die op de muur uit te hakken.

Puur toeval

Terwijl Myrthe de laatste hand legt, komt Bakenessergracht-bewoner Sjaak Roos langs. “Neem meteen de gevelsteen van het Hofje van Bakenes verderop mee,” roept hij naar boven, “Die kan ook wel een verfje gebruiken.” Wat hij niet weet is dat de gevelstenen op nummer 84, de passer en de valk van de voormalige bierbrouwerij, over een paar weken door Myrthe Smith gaan worden ingekleurd. Myrthe Smith heeft dus haar handen vol aan de gracht waar ook onze burgemeester woont. Puur toeval natuurlijk en mede mogelijk gemaakt door het Teylers Museum dat eigenaar is van zowel nummer 76-78 als 84.

Inkleuren

De door Ittmann gevonden afbeeldingen zijn waarschijnlijk gebruikt voor een of andere opdracht, denkt Van Graafeiland. De toegepaste kleuren zijn gekozen op basis van uitgebreid kleurenonderzoek. Busker: “Olga van der Klooster analyseerde kleurresten op het kunstwerk. Ook hebben we gekeken naar de kleuren waarmee Ittmann werkte. En we hebben ook gebruikt gemaakt van het kleurgeheugen van grachtbewoners Matth van Rooden en Hans van Eck en het Noord-Hollands Archief.”

De kwast waarmee Myrthe de klus klaart, is bijna versleten en juist daarom ideaal voor de in de muur liggende omlijning. Myrthe: “In het midden steken nog wat haren uit, daarom schildert hij zo lekker.”

Het PTT gebouw Zegelwaarden in Haarlem.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Haarlem

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Column GGD: Druk, rustig, druk Partnerbijdrage 27 nov, 08:55
Afbeelding
Stille Tocht tegen Black Friday trekt aandacht met doodskist Algemeen 27 nov, 08:33
Afbeelding
Lancering Kennemer Impact Helpdesk: Helpdesk voor ondernemers Algemeen 26 nov, 14:04
Afbeelding
De Vlaamseweg in Haarlem krijgt weer bomen; Haarlemse Bomenwachters zijn blij Algemeen 26 nov, 12:16
Afbeelding
Herdrukken boeken over Bavokerk wegens groot succes Algemeen 26 nov, 12:09
Afbeelding
The Rhythm of the Night op locatie HAL van het Frans Hals Museum Algemeen 26 nov, 11:30
Afbeelding
Uitgaan in Haarlem, wereldster Karsu laat ouderen bewegen in de Philharmonie Uit 25 nov, 11:20
Afbeelding
Shoptips voor Black Friday en Cyber Monday in Haarlem Algemeen 25 nov, 07:11
Afbeelding
Lokaal adverteren in Haarlem: daarom het Haarlems Nieuwsblad Algemeen 24 nov, 16:34
Afbeelding
Vier handen op één vleugel: Elsbeth Remijn en Claudette Verhulst treden op in Spaarndam Uit 24 nov, 15:24
Afbeelding
WK: zó stimuleerde Qatar de nationale voetbalgekte Oranje 24 nov, 15:00
Afbeelding
Werken op grote hoogte Algemeen 24 nov, 14:43
Afbeelding
WK 2022: de best betaalde voetballers Oranje 24 nov, 13:30
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Haarlem

Op Rodi Haarlem volg je het laatste nieuws uit Haarlem. Rodi Haarlem informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Haarlem

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Haarlem in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief