GGD Kennemerland opent pop-up HPV vaccinatielocatie bij Hogeschool Inholland Haarlem

Algemeen
Studenten kunnen hun gratis HPV-vaccin halen.
Studenten kunnen hun gratis HPV-vaccin halen. (Foto: Gustavo Fring)

HAARLEM - GGD Kennemerland gaat een tijdelijke ‘pop-up’-vaccinatielocatie neerzetten bij Hogeschool Inholland in Haarlem. Studenten die tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 geboren zijn kunnen op maandag 27 maart of op dinsdag 4 april van 9.15 – 14.00 uur hun gratis HPV-vaccin halen in de centrale hal van Inholland aan de Bijdorplaan 15 in Haarlem.

Wat is HPV?

Er loopt momenteel een inhaalcampagne voor HPV-vaccinaties bij jongeren. Deze groep krijgt nu de kans om zich in 2023 gratis te laten vaccineren tegen HPV. HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Dit is een virus dat verschillende soorten kanker kan veroorzaken. Er zijn veel verschillende HPV-typen, maar de typen 16 en 18 leiden het vaakst tot kanker. Baarmoederhalskanker komt hiervan het meest voor, maar ook veroorzaakt dit type peniskanker bij mannen. Het HPV-vaccin, dat we in Nederland gebruiken, beschermt tegen deze 2 typen HPV.

Hoe kom je aan HPV?

HPV is heel besmettelijk. Het virus wordt overgedragen via de handen, huid, of mond als je vrijt met iemand die besmet is. HPV komt veel voor. Ieder jaar krijgen naar schatting 1.100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV. De persoon met wie je samen bent kan het virus dus bij zich dragen zonder dit zelf te weten. En dan kun jij ook besmet raken. Voor een goede bescherming heb je 2 vaccinaties nodig met minimaal 5 maanden ertussen.