Expositie Richard Kuiper in Galerie De Waag

Cultuur
De kunstenaar exposeert met abstracte schilderijen, tekeningen en aquarellen.
De kunstenaar exposeert met abstracte schilderijen, tekeningen en aquarellen. (Foto: Aangeleverd)

HAARLEM - Op zondag 21 mei om 16:00 uur is de opening van de expositie van Richard Kuiper. De kunstenaar is lid van de beroepskunstvereniging Kunst Zij Ons Doel (KZOD) en exposeert met abstracte schilderijen, tekeningen en aquarellen in het Waaggebouw aan het Spaarne. De tentoonstelling is van 19 mei tot en met 11 juni. Tijdens de opening op 21 mei is de kunstenaar aanwezig om zijn werk toe te lichten.

In het werk van Richard Kuiper, acryl op papier en doek, worden abstracte beeldelementen gebruikt om een sfeer op te roepen. Een lijn, licht en donker en een vlak geven uitdrukking aan deze beeldtaal en proberen de verwondering voor deze elementen op te roepen. Richard Kuiper is geïnspireerd door landschapselementen en architectuur, maar filosofische thema’s zijn tevens te ontdekken in het werk. Zo heb je licht en donker, maar ook aardekleuren, die elementen van de natuur laten zien. 

Barnett Newman, Richard Diebenkorn en andere kunstenaars zijn inspiratiebronnen en grote voorbeelden. Openheid, randen en lijnen worden gebruikt om deze beleving vorm te geven. Hij probeert steeds meer tot de essentie te komen. In de natuur ligt eveneens een inspiratiebron. Tekeningen van landschappen vormen vaak de aanleiding tot creëren. Vierkanten staan dan symbool voor de mens, de cultuur en het denken, ofwel het rationele.

Afbeelding