Claire Dubbelman vervult sleutelrol in autosport

Grand Prix Zandvoort
Claire Dubbeldam vervult een sleutelrol in de autosport.
Claire Dubbeldam vervult een sleutelrol in de autosport. (Foto: FIA)

ZANDVOORT - De Nederlandse Claire Dubbelman bekleedt een belangrijke functie bij de FIA (Federation Internationale de l’Automobile). Hierbij vijf vragen aan Claire.

Claire, wat is precies jouw functie bij de FIA en hoe lang ben je al in dienst van de FIA?

“Ik werk sinds 2017 voor de FIA. Destijds werd ik aangekomen voor het management van het Europees Formule 3 kampioenschap. Elk jaar zijn daar een aantal kampioenschappen bijgekomen, wat er toe leidde dat ik nu verantwoordelijk ben voor het hele opleidingssysteem naar Formule 1 toe. Wereldwijd zijn dat bijna dertig kampioenschappen, van Formule 4 tot Formule 2. Daarnaast werk ik tijdens race weekenden op race control en maak deel uit van de wedstrijdleiding. Met name in Formule 2 en Formule 3,maar help soms ook mijn collega’s in Formule 1, zoals ik dat ook in Zandvoort zal doen.”

‘Ik houd van de sport en zie mijn positie bij de FIA als ideale plek om daar een bijdrage te leveren’

Wat is je motivatie dit werk te doen?

“Ik houd van de sport en zie mijn positie bij de FIA als ideale plek om daar een bijdrage te leveren. Ik heb in verschillende landen gewoond, maar ben sinds eind vorig jaar weer terug in Nederland. Ik ben er veel te weinig, maar als ik er ben is het fantastisch om echt thuis te kunnen zijn.”

Meest bijzondere moment in jouw werk voor de FIA?

De introductie van de laatste Formule 4 auto, waarmee we nu alle Formule auto’s uitgerust hebben met de laatste veiligheidsstandaarden. Dat geeft veel vertrouwen voor de toekomst van de sport. Formule 4 is immers de start van vele carrières, niet alleen in Formule 1, maar bijvoorbeeld ook voor GT3 races of degene die uiteindelijk de 24uur van Le Mans willen winnen.

Denk je dat ooit weer een vrouw kans maakt om in de Formule 1 te komen?

“Ik hoop het van harte en lever binnen de FIA een bijdrage aan verschillende projecten om de sport zo toegankelijk mogelijk te maken voor vrouwen. We moeten meer vrouwen in de sport hebben, om uiteindelijk een kans te maken op een vrouwelijke Formule 1 coureur.”

Tekst: Bert Westendorp