Rijdend drugslab om bewustwording te creëren; Jos Wienen betrokken

Nieuws
Burgemeester Jos Wienen en wijkagent Edwin Koolmoes.
Burgemeester Jos Wienen en wijkagent Edwin Koolmoes. (Foto: John van der Wal)

HAARLEM - Veel aandacht was er door de gemeente niet aan besteed, richting pers en burger: het rijdende drugslaboratorium dat verleden week op  de weekmarkt in Schalkwijk stond. Burgemeester Jos Wienen, verantwoordelijk voor veiligheid en handhaving, was er wel en kreeg uitleg van Edwin Koolmoes, de wijkagent van Meerwijk.

‘Speedmobiel’ op weekmarkt in Schalkwijk

Veel aanloop kreeg de ‘speedmobiel’ – een term die zowel de snelheid van verplaatsing van de kraam als de drug speed omvat – van medewerkers van woningbouwverenigingen. Die ochtend namelijk was er in Hotel Haarlem Zuid een voorlichtingsbijeenkomst over alles wat met drugslaboratoria van doen heeft.

Explosiegevaar

De speedmobiel die door heel Noord-Holland rijdt heeft als doel om burgers bewust te maken van drugsproductie. “Hennepkwekerijen hebben altijd veel stroom nodig en het gaat altijd buiten de meter om”, vertelde Edwin Koolmoes. Het produceren van synthetische drugs als crystal meth, XTC en speed (amfetamine) kan explosies veroorzaken. In de speedmobiel is te zien hoe en met wat voor apparaten criminelen drugs produceren. In de buurt van een drugslab hangt, zo vertelde wijkagent Koolmoes, een anijs-, aceton- of zoutzuurachtige geur. Als de chemische stoffen slecht afgesloten zijn en de ruimte niet goed geventileerd wordt, kan er een ontploffing plaatsvinden als er een vonkje bijkomt, bijvoorbeeld door een lichtschakelaar of een opgestoken sigaret. Een drugslab kan aan de buitenkant herkend worden door geblindeerde ramen.