Aftrap Stripdagen Haarlem komende 1 en 2 juni in De Koepel

Nieuws
Campagnebeeld Stripdagen Haarlem 2024.
Campagnebeeld Stripdagen Haarlem 2024. (Foto: aangeleverd)

Op de kick-off bijeenkomst voor Stripdagen Haarlem in De Koepel, onthulde striptekenaar en ontwerper Joost Swarte het campagnebeeld voor het festival. Dit beeld is op verzoek van de organisatie door de Amerikaanse illustrator Chris Ware vervaardigd. Op de aftrap werden ook de plannen en activiteiten van het tweejaarlijkse stripfestijn gepresenteerd.

Voorzitter van Stripdagen Haarlem, Mark Marijnen liet aanwezigen kennismaken met de mogelijkheden die de nieuwe hoofdlocatie van het festival te bieden heeft. Hij noemde de Koepel trots ‘het kloppend hart van Stripdagen Haarlem in het eerste weekend van juni.’ De twee artistiek verantwoordelijken van het festival, Erik de Graaf en Martijn Daalder, presenteerden vervolgens een groot aantal activiteiten.

Aan jonge makers is gevraagd naar nieuwe ideeën om het festival vorm te geven. “Dat laten we ook terugzien in het programma. Bijvoorbeeld in Nieuwe Vide, waar de vraag ‘hoe de toekomst van de strip in Nederland er uit zou moeten’ zien centraal staat,” aldus Martijn Daalder. 

“In Galerie Annee gaat Belgisch beeldhouwer en tekenaar Koenraad Tinel (90) een ontmoeting in beeld en objecten aan met Haarlemse Elisa Pesapane (45).”

Tot slot was het de beurt aan Haarlemse kunstenaar Joost Swarte om het campagnebeeld, ontworpen door vriend en collega Ware, te onthullen. Ware is momenteel de meest prominente stripauteur en cartoonist van de VS.

Zijn boeken zijn zowel qua verhaal als vorm allesomvattende kunstwerken, waarbij hij verantwoordelijk is voor alles, van de typografie tot het bindwerk.

De Stripdagen Haarlem 2024 zullen op 1 en 2 juni plaatsvinden op verschillende locaties in de stad. Via de zogenoemde Haarlem Strip is een wandeling langs deelnemende locaties en makers mogelijk.