Haarlemse Luilakmarkt 2024 staat weer voor de deur!

Nieuws
Plantjesmarkt vindt zoals gewoonlijk weer op de vrijdag voor Pinksteren plaats.
Plantjesmarkt vindt zoals gewoonlijk weer op de vrijdag voor Pinksteren plaats. (Foto: rodi.nl)

Zoals elk jaar staat de Haarlemse Luilakmarkt weer op de planning, vrijdag 17 mei. Op deze traditionele plantjesmarkt krijgen bezoekers de kans om bloemen en planten te kopen tot diep in de nacht (02.00 uur) aan de Raamvest en Raamsingel.

De plantjesmarkt vindt zoals gewoonlijk plaats op de zaterdag voor Pinksteren en opent al op vrijdag 16 mei om 16.00 uur. De Luilakmarkt gekenmerkt door kraampjes waar met name bloemen en planten worden verkocht. In totaal staat er bijna 1 kilometer aan marktkramen en verkoopwagens.

Geschiedenis Luilakmarkt Haarlem

Vroeger eindigde het evenement pas in de vroege ochtenduren. De oorsprong hiervan ligt in oude voorjaarsrituelen en werd traditioneel gevierd als een soort ‘wakker worden’-evenement. Jongeren zouden vroeg opstaan en door de straten trekken, lawaai maken om de luilakken wakker te maken, wat mensen waren die lui waren en nog in bed lagen terwijl anderen aan het werk gingen.

Hoewel de oorsprong van Luilak niet helemaal duidelijk is, wordt gedacht dat het zijn wortels heeft in oude lentefeesten en folklore die teruggaan tot voorchristelijke tijden. Het typisch Haarlemse evenement wordt al gevierd sinds 1890.

Plantjesmarkt Haarlem

Waar vele nachtmarkten in Nederland zijn verdwenen, staat de Haarlemse Luilakmarkt ook dit jaar weer traditioneel bomvol bloemen en planten en trekt ze elk jaar weer vele duizenden bezoekers. Op zoek naar de beste koopjes? Kom dan tegen het einde naar de markt. Marktlieden zijn bereid om tegen lagere prijzen van hun laatste voorraad af te komen. Vergeet ook niet te onderhandelen!