Oppositiefracties benadrukken urgentie stoppen ganzenjacht

Politiek
Wilde gans
Wilde gans (Foto: Alexa)

HAARLEM - De fracties van de Partij voor de Dieren (PvdD) en Jouw Haarlem hebben donderdag tijdens het vragenuur bij de gemeenteraad de urgentie van het stoppen van de jacht op ganzen in Molenwijk nogmaals benadrukt. “Bewoners vinden met regelmaat ganzen in hun tuin of langs de openbare weg, die op dat moment een doodsstrijd leveren,’’ omschreef Janneke Moedt (PvdD) de situatie in de Haarlemse woonwijk.

Door Joost Verhagen

De fractie van de PvdD wilde daarom weten of het college al contact heeft opgenomen met de provincie over de ganzenjacht. De jacht op ganzen door de Fauna Beheer Eenheid (FBE) wordt namelijk gefaciliteerd door de provincie. Wethouder Berkhout gaf aan dat hij toevallig diezelfde middag telefonisch contact heeft gehad met VVD-gedeputeerde Esther Rommel. Hij omschreef dat gesprek als “prettig” en zei ook de vragen van Partij voor de Dieren en Jouw Haarlem met haar te hebben gedeeld.

Jouw Haarlem wees erop dat sommige bewoners de ganzenjacht zo zat zijn dat men zelf actie begint te ondernemen tegen het FBE. Volgens de fractie zijn er zelfs al incidenten in de omgeving van Molenwijk geweest. De wethouder gaf aan de urgentie van het probleem ook te zien. Binnenkort komt hij met een raadsinformatiebrief over de ganzenjacht. Daarin wordt ook naar eventuele alternatieven gekeken, zoals het verjagen van ganzen door middel van lazers.