Omvang problematiek rond gedwongen huwelijken is onbekend: ,,Het is een realiteit dat deze dingen plaatsvinden’’

Politiek
De gemeente Haarlem heeft geen duidelijk zicht op de omvang van problematiek rond gedwongen huwelijken en achterlating onder de inwoners van de stad.
De gemeente Haarlem heeft geen duidelijk zicht op de omvang van problematiek rond gedwongen huwelijken en achterlating onder de inwoners van de stad. (Foto: Gemeente Haarlem)

HAARLEM - De gemeente Haarlem heeft geen duidelijk zicht op de omvang van problematiek rond gedwongen huwelijken en achterlating onder de inwoners van de stad. Dat bleek donderdagavond tijdens de vergadering van de commissie bestuur van de Haarlemse gemeenteraad. De SP had een bespreking van het onderwerp aangevraagd naar aanleiding van een recent gepubliceerd stuk in het Algemeen Dagblad, waarin een slachtoffer van een gedwongen huwelijk werd geïnterviewd.

De voorzitter van de stichting Femmes for Freedom (FFF), Shirin Musa, was voor de gelegenheid naar Haarlem afgereisd om meer informatie te geven over het onderwerp. En volgens Musa is het een probleem wat met regelmaat voorkomt. ,Alle biculturele mensen in de raad, kennen wel iemand die dit is overkomen. Het is een realiteit dat deze dingen plaatsvinden,’’ stelde ze. Musa wil dat de gemeente meer voorlichting over het probleem geeft, bijvoorbeeld bij scholen en moskeeën.

Onbekend

Moussa Aynan (Jouw Haarlem) zei van de cijfers in de beantwoording te zijn geschrokken. Sinds de wet basisregistratie personen (BRP) werd ingevoerd, zijn er zo’n 9000 meisjes en vrouwen uit de stad verdwenen zonder dat de bestemming bekend is. Maar in hoeveel gevallen er sprake is van gedwongen huwelijken, is niet bekend.

En volgens burgemeester Jos Wienen doet de gemeente alles binnen de mogelijkheden om gedwongen huwelijken tegen te gaan. ,,We doen precies wat we moeten doen, en dat gebeurt heel zorgvuldig,’’ stelde de burgemeester. Hij vertelde dat de gemeente bij uitschrijving contact opneemt met Veilig Thuis, Jeugdzorg en de politie als er een vermoeden is van een gedwongen huwelijk. Jouw Haarlem vond deze informatie onvoldoende, en vroeg de burgemeester om uit te gaan zoeken hoe vaak zulke situaties zich hebben voorgedaan, en hoe succesvol de aanpak is geweest. De oproep om meer te gaan voorlichten, werd ondersteund door verschillende fracties in de gemeenteraad, waaronder de SP. Ook de Actiepartij stelde dat de gemeente de aanpak van dit probleem zou moeten oppakken, ook als het wettelijk niet haar taak is. De burgemeester heeft toegezegd na te zullen vragen hoe vaak er een mogelijk gedwongen huwelijk gesignaleerd is bij een uitschrijving.