Gezondheid van kinderen onder de loep

Zorg
Met de Kindermonitor kijkt GGD Kennemerland samen met JGZ Kennemerland hoe het gaat met de jongste inwoners van de regio.
Met de Kindermonitor kijkt GGD Kennemerland samen met JGZ Kennemerland hoe het gaat met de jongste inwoners van de regio. (Foto: Pexels)

HAARLEM - Dit voorjaar vindt voor de derde keer de Kindermonitor plaats. Met dit onderzoek kijkt GGD Kennemerland samen met JGZ Kennemerland hoe het gaat met de jongste inwoners van de regio.

Op 3 maart krijgt een grote groep ouders van 0 t/m 11-jarige kinderen een uitnodigingsbrief om mee te doen met de Kindermonitor. De Kindermonitor vindt elke vier jaar plaats, in opdracht van de negen gemeenten in de regio. Het onderzoek geeft een beeld van de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van de kinderen in GGD-regio Kennemerland. 

Vragenlijst

“Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen, is het belangrijk dat zoveel mogelijk ouders die zijn uitgenodigd, de vragenlijst invullen”, aldus de GGD. “De vragenlijst gaat over gezondheid, beweging, voeding, pesten, opvoeding en meer. Bijvoorbeeld: hoe gezond is je kind? Of: zijn er genoeg plekken waar je kind buiten kan spelen? Ook wordt gevraagd of ouders zich zorgen maken over de ontwikkeling van hun kind, bijvoorbeeld door corona, en of ze daarvoor hulp nodig hebben.”

Selectie 

Niet alle kinderen worden onder de loep genomen met de Kindermonitor, zo laat de GGD weten. “De computer heeft een willekeurige selectie gemaakt uit de kinderen in de regio. Zij vormen een afspiegeling van alle kinderen in Kennemerland. De ouders of verzorgers van deze bijna 25.600 kinderen worden uitgenodigd om de vragenlijst in te vullen. Deelname aan het onderzoek is vrijwillig.”

Resultaten 

De resultaten van het onderzoek zijn in het najaar bekend. De GGD, gemeenten, scholen en andere (jeugd)organisaties kunnen met de resultaten beter bepalen wat nodig is voor een gezonde jeugd. Bijvoorbeeld of er speelvriendelijkere buurten nodig zijn of extra opvoedspreekuren. 

Ga voor meer informatie over het onderzoek naar www.ggdkennemerland.nl/kindermonitor.