Dorpsraad zet zich in voor een leefbaar Badhoevedorp

Algemeen
De bebouwing op het terrein van de oude A9 is al in volle gang.
De bebouwing op het terrein van de oude A9 is al in volle gang. (Foto's: René Kater)

BADHOEVEDORP – Inwoners van Badhoevedorp mogen maar wat blij zijn dat in 2017 de A9 die dwars door het dorp liep, is omgelegd. Want het wegvallen van de verkeersader zou meer ruimte, groen en prachtige nieuwe voorzieningen voor het dorp betekenen. Maar wat is daarvan terecht gekomen nu langzamerhand het ene na het andere project wordt ontwikkeld en veel beloofde vrijgekomen ruimte zowel binnen als buiten het dorp wordt vol gebouwd? De Vereniging Dorpsraad Badhoevedorp (VBD) maakt zich grote zorgen over de leefbaarheid en beticht de gemeente Haarlemmermeer om de omlegging van de A9 te financieren.

De twee bestuurders van de vereniging, Margriet Rietmeijer en Albert Roos, leggen samen met adviseurs Bart Baltus en Anne Marie Kamevaar uit waar een aantal flinke pijnpunten zitten.

Definitieve uitspraak

Allereerst de ligging van de voorgenomen nieuwe woonwijk Schuilhoeve aan de oostkant van Badhoevedorp langs de A9 op de plek waar nu sportvelden liggen. De gemeente wil daar 500 tot 700 woningen bouwen. Het bestemmingsplan is in 2018 vastgesteld maar er is beroep aangetekend. De Raad van State (RvS) heeft in 2020 de gemeente de opdracht gegeven om twee punten verder te onderzoeken en een vernieuwd besluit te nemen. In januari wordt de definitieve uitspraak van RvS hierover verwacht.

Langs deze woonwijk, die vlak naast de A9 komt te liggen, worden geluidsschermen geplaatst om de geluidsoverlast en uitstoot van het verkeer op de snelweg te beperken. Voor de geluidsoverlast van Schiphol wordt een geluidswal geplaatst. De VDB vraagt zich sowieso af waarom op die plek naast de A9 een woonwijk komt, immers de snelweg is juist verlegd omdat het te dicht bij een woonwijk lag. Wat de vereniging niet begrijpt is dat er geen geluidswanden langs de hele nieuwe A9, oftewel de buik (de bijnaam voor de ruimte in de bocht van de omgelegde A9 aan de kant van Badhoevedorp, red.), worden geplaatst in plaats van alleen bij een nog te bouwen woonwijk.

Grondgeluid

“Heb je wel eens van grondgeluid gehoord?” vraagt Anne Marie Kamevaar. “Dat is het geluid dat vliegtuigen veroorzaken wanneer zij over de start-, landings- en taxibanen rijden. Vooral bij de start, wanneer de vliegtuigmotoren op vol vermogen draaien, is het grondgeluid goed te horen.” Doordat het een laagfrequent-geluidkarakter heeft, verplaatst grondgeluid zich voornamelijk horizontaal, vanaf de achterkant van de vliegtuigmotoren en wordt het geluid van startende, gelande en taxiënde vliegtuigen nauwelijks gedempt door de atmosfeer. Zo kan het tot op een aantal kilometers vanaf de start- of landingsbaan duidelijk hoorbaar en voelbaar zijn. Weersinvloeden, zoals de windrichting en de omgevingstemperatuur hebben invloed op grondgeluid. Aangezien Badhoevedorp is omringd door startbanen, hebben grote delen van het gehele dorp er continu last van.

Tekst gaat verder onder de foto


En zo zag Badhoevedorp er 60 jaar geleden uit, toen de A9 nog niet door het dorp liep. (Foto: aangeleverd)

De werkgroep grondgeluid heeft zich er hard voor gemaakt, dat het fenomeen grondgeluid serieus is genomen, want bij de reguliere meting van geluidsoverlast is het niet mogelijk om het grondgeluid mee te nemen. Intussen is het bij Schiphol ook een thema geworden, maar de vraag blijft alleen waarom alleen de nieuwe wijk Schuilhoeve wordt beschermd met geluidswanden niet het hele dorp. Immers doordat het taldud bij de A9 is verdwenen, is de overlast van het grondgeluid in Badhoevedorp alleen maar toegenomen. Naast geluidswallen valt er ook veel te doen met de oriëntatie en bij het nieuwe bedrijventerrein tegenover de nieuwe wijk. Bebouwing kan een geluidswal zijn mits het ten opzichte van de startbanen op de juiste plek staat. Projectontwikkelaars zouden de moeite moeten nemen om dat te realiseren. Het zou ene stuk schelen. Maar de VDB ervaart eigenlijk alleen dat er geen interesse is om bewoners in dit geval tegemoet te komen. Daarnaast pleit de VDB ook voor het planten van wintergroen in plaats van bomen en struiken die in de winter kaal zijn en dan dus geen geluidswal vormen.

Lijstje

De VDB heeft nog meer op het lijstje, want Badhoevedorp zit midden in allerlei ontwikkelingen. “Wat kunnen we doen om een rustig dorp te krijgen”, vraagt de vereniging zich af, want zoals ze het nu ziet raakt het dorp alle ruimte kwijt. “De karakteristiek van het oude dorp zouden we terugkrijgen.” Het Groene Lint, de strook waar de oude A9 overheen ging, wordt een zogenoemd ‘shared space’, waar kan worden gerecreëerd. Zoals de plannen er nu bij liggen wordt het een strook van slechts vier meter breed voor voetgangers en fietsers in twee richtingen, met daarnaast een strook gras en water. De VDB is van mening dat het meer een functionele route is voor inwoners die onder andere boodschappen gaan doen bij de supermarkten die ook min of meer aan dit pad liggen. De strook zou in oorsprong breder zijn, volgens de vereniging, maar er is telkens meer van de ruimte afgesnoept voor bebouwing.

“De gemeente geeft als reden op dat ze de twee delen van het dorp hiermee wil verbinden. Tegelijkertijd willen ze de ruimte terugbrengen zoals het ooit was, voordat in 1969 de A9 door het dorp liep. Het dorp was op die plek niet verbonden er lag juist ruimte tussen”, weet Anne Marie. “De planvorming is in 2013 begonnen, maar bewoners zijn nooit gevraagd en niet bij de plannen betrokken”, weet Anne Marie. “Het mengen van fietsers en voetgangers is niet onze keuze. De zogenaamde recreatieve strook loopt langs twee supermarkten, twee scholen, het Dorpshuis en alles wat belangrijk is in het dorp. We voelen ons eigenlijk in de maling genomen. Er heeft zich een groep bewoners hard voor gemaakt, maar het is nooit tot een gesprek gekomen. Het enige wat bereikt is, zijn wat aanpassingen in de bouwstijl, zoals andere bakstenen of een laag minder. De intentie van het omleggen van de A9 was dat de leefbaarheid voor inwoners van Badhoevedorp zou verbeteren. Waar is die leefbaarheidsverbetering, we krijgen stenen in plaats van groen.”

De VDB wil in gesprek met de gemeente over de zorgen die ze heeft en daarnaast zou ze wel de doelen van de omlegging willen evalueren, om te kijken wat het heeft opgeleverd. “In ieder geval niet de leefbaarheidsverbetering die verwacht mocht worden”, zo luidt haar conclusie.

Noodklok

Eerder dit jaar luidde de vereniging al de noodklok voor het verkeer dat in en om het dorp zal toenemen door alle bebouwing. Bart Baltus heeft zich daar flink in verdiept en de politiek uitgenodigd om eens uit te leggen wat alle ontwikkelingen in het dorp verkeerstechnisch gaat betekenen. “Naar aanleiding daarvan heeft de gemeenteraad van Haarlemmermeer eind november een motie aangenomen waarin onze zorg wordt verwoord en waarin de wethouder wordt gevraagd er opnieuw naar te kijken en met meerdere scenario’s te komen. Maar we moeten natuurlijk eerst zien wat eruit komt”, wacht Bart af.

Overigens is de VDB het niet overal mee oneens en vindt dat er best goede componenten in het beleidsplan zitten, maar er zijn ook veel punten die tot grote zorg leiden. Er is de aankomende tijd dan ook nogal wat te doe, want de plannen voor het dorp zijn nog lang niet klaar en zoekt inwoners die daarbij kunnen helpen. “De vereniging zet zich in voor de algemene belangen van het dorp op vrijwillige basis en we zoeken versterking onder andere in het bestuur. Er zijn nu maar twee bestuursleden”, vertelt Margriet. “En dat is veel te weinig met het oog op wat er allemaal in Badhoevedorp aan ontwikkelingen zijn.”

Badhoevedorpers die de VDB willen mee helpen met het vertegenwoordigen van het dorp op verschillende gebieden of zelfs een bestuursfunctie willen bekleden kunnen zich aanmelden bij Margriet Rietmeijer via: secretaris@dorpsraadbadhoevedorp.nl. Voor meer informatie en aanmelden als lid: dorpsraadbadhoevedorp.nl.

Voor de jongere inwoners van het dorp heeft de VDB een kerspuzzel uitgezocht. Daar leert de jeugd veel over hun woonplaats, over het verleden en gebouwen en zo meer. De kerstpuzzel is elders in deze krant te vinden.


Er wordt al flink gebouwd in Badhoevedorp.