Lezing: De Geallieerde Vliegvelden in Engeland tijdens WO 2

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

HAARLEMMERMEER - Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden de geallieerden in Engeland ruim 700 vliegvelden in gebruik. Deze vliegvelden waren zo gepositioneerd dat ongedacht de aanvliegroute er altijd wel een was waarop men landen kon. De vliegvelden lagen in een driehoek van ruim 15 kilometer uit elkaar en hadden meestal een banenstelsel van drie start- of landingsbanen. 

Tijdens de oorlogsjaren bleek al gauw dat er steeds meer vliegvelden nodig waren. Dit resulteerde in 1942 tot de oplevering van 125 nieuwe vliegvelden. Voor het juiste begrip: er werd iedere drie dagen één vliegveld opgeleverd. Vandaag de dag is er nog veel te zien van die vliegvelden.

Andere ogen

Peter de Raaf geeft zaterdag 26 maart om 11.00  en 13.00 uur een lezing over ’toen en nu’ met door Peter zelfgemaakte beelden. Het is een fascinerend verhaal over vliegvelden, gebouwen en mensen. Wat Peter ook laat zien is dat we vandaag de dag nog de mogelijkheid hebben om het Engelse landschap met andere ogen te bekijken. De oude vliegvelden zijn vaak nog herkenbaar.

Openingstijden

Deze lezing is te combineren met een uitgebreid bezoek aan het CRASH luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45, Aalsmeerderdijk 460, Aalsmeerderbrug bij Rijsenhout. Het museum is geopend op zaterdag en de tweede zondag van de maand van 10.30 tot 16.30 uur.

De toegang bedraagt 7,50 euro voor volwassenen en kinderen ouder dan 12 jaar. Kinderen van 6 tot 12 jaar betalen 4 euro. Donateurs van de stichting en veteranen hebben gratis toegang.

Kaarten

Bezoekers van het museum, en/of de lezing kunnen zich opgeven via de website op www.crash40-45.nl/kaarten-reserveren/. Per lezing kan een beperkt aantal toehoorders worden toegelaten.

Voor meer informatie over het museum en het werk van het CRASH Luchtoorlog en Verzetsmuseum ’40- ‘45: www.crash40-45.nl, Instagram of onze Facebookpagina raadplegen.