Gebakken-luchtveiling bij De Keizerskroon op Halfweg

Algemeen
Eric Valk met zijn potje gebakken lucht.
Eric Valk met zijn potje gebakken lucht. (Foto: Peter Vreeswijk)

HALFWEG - Eindelijk vond vrijdag 13 mei de door corona telkens uitgestelde veiling van gebakken lucht plaats door kunstenaar Eric de Valk.

Saskia Vreeswijk

Gebakken lucht? Eric legt uit dat het idee ongeveer twee jaar geleden, al kijkend naar de televisie, is geboren. Immers op de televisie wordt heel veel gebakken lucht verkocht. “Ik heb toen een pot gevuld met Amsterdamse lucht, er een deksel opgedaan en voorzien van een certificaat van authenticiteit.”  In de kroeg kreeg hij het eerste bod van 1000 euro van zijn neef die het bedrijf Van der Valk Transport runt.

Naar schone lucht

Samen met zijn zoon ontwikkelde hij dit idee verder uit. Waarom niet over de hele wereld potten met gebakken lucht verzamelen? En zo geschiedde. Via Instagram kon iedereen een foto inzenden met een presentatie van een pot met deksel, waarin gebakken lucht. Alle gebakken lucht potten worden verzameld in een grote pot. Deze wordt nu vandaag geveild en de opbrengst gaat naar Stichting Trees For All die er bomen in Kenia, Zuid-Amerika, Zuid-Afrika voor aanschaft. En dat is goed voor het milieu.

Voorwaarde

Pas als potjes met lucht van ieder land in de wereld binnen zijn kan de veiling plaatsvinden. Iedereen kan meedoen. Het enige is een foto maken met een potje met deksel en deze op Instagram zetten. Foto’s van over de hele wereld stroomden binnen. Van Zanzibar, Chili tot Australië. De Amsterdamse pot is nu tot aan zijn strot gevuld met lucht! En is het moment daar voor de veiling.

Bieders

In de loop van de tijd hebben nog twaalf bedrijven geboden op de Amsterdamse pot met gebakken lucht. Het zijn allemaal bedrijven die Eric kent vanuit zijn werkzame leven voor de gemeente Amsterdam, zoals AenO Civielmanagement, de Rutte Groep, Firma Compeer. Vertegenwoordigers van de bedrijven hadden zich dus op deze bewuste vrijdagmiddag verzameld in Hotel Restaurant De Keizerskroon. De Pot met daarin voor 218.150 kilometer lucht ging uiteindelijk naar de hoogste bieder, het bedrijf van Ferry Theunisse in Zaandam, een adviesbureau voor de openbare ruimte. Door een slag met de veilinghamer kon Eric de pot aan de gelukkige eigenaar overhandigen voor een bedrag van 2200 euro.

En Eric? Die is al weer bezig met het volgende goede doelen project.