Inwoners mogen reageren op het fietsplan Haarlemmermeer

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pixabay)

HAARLEMMERMEER - De gemeente Haarlemmermeer werkt aan een fietsplan om een duurzame en bereikbare toekomst te realiseren. Daarbij is de fiets niet weg te denken. De conceptversie van dit fietsplan is nu klaar. Inwoners kunnen tot maandag 27 maart hierop reageren.

In het fietsplan staat welke verbeteringen en voorzieningen in het fietsnetwerk van Haarlemmermeer komen. Het uitgangspunt van het fietsplan is dat mensen zich veilig, comfortabel en snel met de fiets kunt blijven verplaatsen. Met het fietsplan wil de gemeente de verschillende manieren hoe en waarop mensen zich verplaatsen vergroten en het gebruik van de fiets stimuleren. Prettig bewegen pakt de gemeente op in de volgorde: lopen, fietsen, het openbaar vervoer, de auto en of andere vervoermiddelen. Het zogenaamde STOMP- principe: Stappen, Trappen, Openbaar Vervoer, Mobility as a Service (onder andere deelvervoer) en Particuliere auto.

Fietsgeluk 

Het concept-fietsplan is opgesteld aan de hand van de piramide voor fietsgeluk en is gebaseerd op de piramide van Maslov. Dat is een theorie die de behoeftes van de mens in kaart brengt, in de vorm van een piramide, van laag naar hoog. Het concept-fietsplan bevat naast voorstellen voor de aanleg van nieuwe of bredere fietspaden (veiligheid) ook voorstellen voor de uitbreiding van parkeervoorzieningen bij R-nethaltes (gemak). En voor het vervangen van de open verharding van een fietspad door asfalt (comfort). Veiligheid, gemakt en comfort zijn onderdelen van de piramide en zorgen volgens de theorie voor fietsgeluk. 

Beleidsstukken

Het concept-fietsplan borduurt voort op de Mobiliteitsvisie  en de Netwerkstudie. Omdat de gemeente Haarlemmermeer onderdeel is van de Vervoerregio Amsterdam zijn ook de beleidsstukken die daar vastgesteld worden van belang voor het Haarlemmermeerse beleid. En dit alles past weer binnen het provinciale en landelijke beleid.  

Het concept-fietsplan is ook afgestemd op de concept Verkeersstructuurplannen (VSP’s) Nieuw-Vennep en Hoofddorp en de Visie voor het stadscentrum. Zowel de VSP’s als de visie voor het stadscentrum Hoofddorp zijn nog niet vastgesteld. Mochten deze plannen nog worden aangepast dan heeft dat consequenties voor het fietsplan. 

Het concept fietsplan wordt dan na de inspraak mogelijk nog aangepast.