Column Anke - Burgers met Burgers

Column
De twee dames uit Overbos, Zoya en een halfje mij.
De twee dames uit Overbos, Zoya en een halfje mij. (Foto: Anke Steffers)

Het is een gezellige drukte in het Hoofddorpse Studio 5. Heel wat kinderen uit groep 7 en 8 hebben hun weg naar de Tienerinloop gevonden en vermaken zich met de computer, de deejay-set of bij de tafeltennistafel. Ook dekt een aantal tieners de tafel met tropisch ogende borden op even zo kleurige placemats. Bijna wordt het bestek vergeten, maar gelukkig hebben ze Bram Spaans, de beheerder van Studio 5.

Zoya is één van de tieners die naar de inloop is gekomen. Zij is vandaag de gastvrouw. Keurig netjes ontvangt ze en mij en twee dames uit de wijk Overbos die zich hebben aangemeld voor Burgers met Burgers. We betalen 2,50 euro en nemen plaats aan de gedekte tafel. Zoya haalt drinken voor ons, komt erbij zitten en vertelt hoe leuk Studio 5 is. Over de Frizza's (feestjes met fris) die er zijn en dat ze gek is op de Meidenmiddag op donderdag. Lovend is zij over Bram. "Hij is echt fantastisch aardig," zegt ze. Mij vraagt ze wat mijn afkomst is. Ik kijk haar vragend aan en vraag haar de vraag te herhalen. Ik verwachtte een 'Waar komt u vandaan' en niet 'Wat is uw afkomst?'. Zijzelf is deels Amerikaans, deels Russisch dus voor haar is naar iemands afkomst vragen een wat dichter-bij-haar-bed-show. Het valt me op dat alle kinderen die mij deze middag aanspreken dit met 'u' doen, netjes hoor.

Het duurt even voor de geur van hamburgers onze neuzen binnendringt, maar het is opeens zo veel rustiger in de ruimte, dat het lijkt of alle kinderen naar de naastgelegen ruimte zijn gegaan om te helpen met bakken. Ik maak een praatje met de dames. Zij wonen één straat bij elkaar vandaan en ondernemen zo nu en dan wat samen. Het is ook hun eerste keer bij Burgers met Burgers. De levendigheid in de ruimte vinden zij wel prettig.

Onderwijl worden schalen met opengesneden Italiaanse bollen, bakken sla, komkommer, tomaat en sauzen naar een tafel gebracht. Als de burgers binnen komen, komt Zoya ons zeggen, dat we een burger mogen gaan halen. Even later volgen bakken patat. En waar het tot vlak ervoor helemaal leeg leek in de grote ruimte, is de tafel nu volledig gevuld met kinderen en een paar ouders. Even wordt het zelfs een beetje stil, iedereen zit te smikkelen. Het toetje vandaag is vanille-ijs met chocoladesaus en fruit. Heerlijk!

"Zegt het voort!" zegt Bram nadat wij onze buiken hebben rond gegeten. Volgende maand weer?

Aanmelden

Wil je mij ook laten ervaren wat voor leuks of bijzonders jouw vereniging / stichting doet tijdens terugkomende activiteiten, acties of samenkomsten, mail mij dan op ankesteffers@rodi.nl en wie weet kom ik binnenkort bij jou langs om hierover een column te schrijven.