Nieuwe expositie in Bibliotheek Heiloo

Algemeen
De zussen Nel Kaandorp-Bakkum en Tiny van der Velden-Bakkum maken glasfusing objecten.
De zussen Nel Kaandorp-Bakkum en Tiny van der Velden-Bakkum maken glasfusing objecten. (Foto: aangeleverd)

HEILOO - Kunstenaar en vertaler Maaike de Wijs en de gezusters Tiny van der Velden en Nel Kaandorp exposeren in Bibliotheek Heiloo. Deze expositie is te bezichtigen tot 14 januari 2023 tijdens openingsuren.

De zussen Nel Kaandorp-Bakkum en Tiny van der Velden-Bakkum maken naast keramiek ook glasfusing objecten. Dit is een techniek waarbij glas van verschillende kleuren aan elkaar wordt gesmolten. Deze techniek dient heel zorgvuldig te worden uitgevoerd. Van belang is dat glas met gelijke eigenschappen wordt gebruikt om te voorkomen dat ten gevolge van verhitting en later afkoeling spanningen in het glas optreden die tot breuk kunnen leiden. Voor het maken van sommige objecten wordt gebruik gemaakt van de Sandcasting techniek, dat wil zeggen dat de samensmelting tot stand komt met gebruikmaking van een mal van zand die zorgt voor de definitieve vorm. Deze objecten moeten een week in de oven, daar het van belang is dat het afkoelingsproces heel langzaam moet gaan. Onze glasobjecten zijn bijzonder kleurrijk en brengen kleur in de huiskamer maar kunnen ook buiten in de tuin geplaatst worden.”

Over het werk van Maaike de Wijs

“Mijn naam is Maaike de Wijs, in het dagelijks leven ben ik vertaler Chinees. Als kunstenaar ben ik autodidact, op de basisschool tekende ik al graag, maar vanaf de eerste lockdown ben ik mij meer gaan verdiepen in verschillende materialen en technieken. Toch blijven potlood en acryl mijn favorieten. Een thema dat regelmatig terugkeert is dieren, vaak in close-up. Zo nu en dan komen landschappen of mensen aan bod, steeds in vrij realistische stijl. Kenmerkend is een vleugje fantasie, door bijvoorbeeld te spelen met kleur of elementen die niet voorkomen in de wereld zoals we die kennen.

Voor vragen of opdrachten kunt u een e-mail sturen naar mdewijs@yahoo.co.uk

Tekeningen van Maike de Wijs (Foto: aangeleverd)