‘Aan de slag voor het zwembad’

Sport
Willemijn Vermeer, Sander Huijser en Lotte Blesgraaf vlak na de oprichting van de stichting.
Willemijn Vermeer, Sander Huijser en Lotte Blesgraaf vlak na de oprichting van de stichting. (Foto: Ed Bausch)

HEILOO - Bij het tuinhek van de notaris zijn ze nog wat bedeesd. Zojuist zijn ze het eerste bestuur geworden van de stichting Vrienden van Heiloo. Van actiegroep Red het Baafje tot een stichting die zich in eerste instantie natuurlijk richt op het komende zwemseizoen in de trots van Heiloo: zwembad Het Baafje.

door Ed Bausch

Uiteindelijk is het de bedoeling dat het zwembad weer helemaal zelfstandig een goede toekomst in gaat. En dan kunnen ze wellicht behulpzaam zijn bij andere instanties in Heiloo die een support nodig hebben. “Want wij zijn met z’n drieën bestuur, maar we zijn deel van een groep van vijftien personen, die allemaal heel gemotiveerd zijn om ergens in het dorp de schouders onder iets te zetten. Vandaar ‘Vrienden van Heiloo.’ Namens haar bestuurscollega’s Sander Huijser en Willemijn Vermeer vertelt Lotte Blesgraaf over wat er de komende tijd te doen staat.

“Wij helpen Holland Sport, de nieuwe exploitant, zo moet je het zien. Om goede service te waarborgen, de kwaliteit van een zwembezoek te verhogen, om dynamiek toe te voegen door evenementen te organiseren en om te helpen bij onderhoud. En dan hopen we natuurlijk dat we in september allemaal, als vanzelfsprekend kunnen zeggen: tot volgend jaar!”

Blij met Holland Sport

“Deze situatie was er enige jaren geleden ook al eens met Het Baafje en dat moet natuurlijk niet. Het is een prachtige plek met goede voorzieningen. Heiloo is een sportdorp, zwemmen in de zomer hoort daar gewoon bij.”

Het bestuur is wel blij dat er toch een nieuwe exploitant is gekomen. “We hadden het zelf kunnen doen, zo sterk zijn we wel. Maar van andere zwembaden in de regio die volledig op vrijwilligers draaien, hebben we wel gehoord dat zoiets voor één jaar kan, maar dat het daarna moeilijk wordt om het elan vast te houden. Dus we helpen om Het Baafje een goede toekomst te geven. Dit seizoen is een test, ook voor Holland Sport en daar is men heel blij met ons. Want ervaringscijfers waren er niet. We moeten samen optrekken.”

Baafje Biertje?

“Voor Holland Sport zal het seizoen onder meer geslaagd zijn als er voldoende bezoekers zijn gekomen. Voor ons is ook een doel dat het beter geweest zal zijn dan het was. Want dan is er wat rek voor het vervolg. We hebben met onze acties het nodige draagvlak opgeroepen, dat was geweldig. Veel inwoners en lokale bedrijven hebben bij de start al geholpen. We zullen verder in het seizoen vast wel vaker een beroep doen op ondernemend Heiloo. Misschien ook wel voor speciale toevoegingen of om evenementen mogelijk te maken. We denken ook aan een stevige crowdfundingsactie, misschien een Baafje Biertje. We koersen nog steeds op 1 mei als dag voor de eerste duik. Met een mooie openingsweek.”

Vrijwilligers

Of het nu de schoolslag zal zijn, de rugslag of de vlinderslag: dit bestuur en de groep eromheen is al aan de vriendelijke maar doelgerichte slag. Belangstellenden die er als vrijwilliger voor allerhande werkzaamheden aan de slag willen, kunnen mailen via: vrijwilligersbaafje@gmail.com.