Lezing voorzitter Jeugdzorg Nederland

Zorg
Ronnie van Diemen zet ten aanzien van jeugdzorg een andere bril op.
Ronnie van Diemen zet ten aanzien van jeugdzorg een andere bril op. (Foto: aangeleverd)

HEILOO - Voorzitter van Jeugdzorg Nederland Ronnie van Diemen verzorgt zaterdag 4 november in Cultuurkoepel Heiloo een lezing getiteld ‘Het is maar net door welke ogen je kijkt’ - De jeugd en hun toekomst.

Ronnie van Diemen is sinds 1 februari 2023 voorzitter van Jeugdzorg Nederland. Ze kijkt vanuit deze functie naar de zorg voor de meest kwetsbare mens: het kind dat in de klem zit. Een kind dat nog een toekomst voor zich heeft en waar iedereen binnen de samenleving een belangrijke verantwoordelijkheid heeft: het durven kijken door de ogen van dit kwetsbare kind in zijn omgeving. Wat draagt dan bij aan hun gezondheid en hun toekomst?

Kwaliteit van zorg

Van Diemen is van oorsprong kinderarts. Ze wordt gedreven door haar passie voor de kwaliteit van de gezondheidszorg. Binnen de topmanagementgroep heeft Van Diemen de functies vervuld van inspecteur-generaal van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, en directeur-generaal Curatieve Zorg bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Als leidraad in haar werk heeft zij zichzelf steeds de vraag gesteld: draagt dit bij aan de gezondheid en zorg die je je eigen familie en naasten gunt?

Nieuwe perspectieven

Als bestuurder van een zorginstelling voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ Oost Brabant, 2008-2012) is Van Diemen door de ogen van mensen met een psychische aandoening gaan kijken om te zien wat bijdraagt aan hun zorg. Vervolgens heeft ze vanuit dit perspectief de stappen gezet om ondersteuning en behandeling meer te laten aansluiten bij wat de kwaliteit van leven bevordert. Het leren kijken door de ogen van patiënten, cliënten, zorgprofessionals, bestuurders en samenleving bracht nieuwe perspectieven in het toezicht.

Het programma van zaterdag 4 november start om 17.15 uur (inloop vanaf 16.45 uur) met een welkom door de voorzitter van Stichting Vrienden Cultuurkoepel Heiloo, waarna presentaties door leerlingen van de basisschool Willibrord, gevolgd door een intermezzo van Dans- en muziekschool Heiloo. Tegen zessen verzorgt burgemeester Mascha ten Bruggencate een inleiding. Om zes uur start de Willibrorduslezing, waarna van zeven tot negen uur het diner plaatsvindt. De kosten zijn € 7,50 inclusief de (vegetarische) Willibrordus-maaltijd.

Informatie/reserveren: www.cultuurkoepelheiloo.nl