Bezorgdheid over monumentenbeleid

Algemeen
Nieuwe Niedorp (school).
Nieuwe Niedorp (school). (Foto: Gemeente Hollands Kroon)

HOLLANDS KROON - De Stichting het Cuypersgenootschap, een landelijke monumentenorganisatie, spant zich al vele jaren in voor het behoud van het erfgoed in de gemeente Hollands Kroon. Enige tijd geleden is door de gemeente in het vastgestelde monumentenbeleid besloten om in de erfgoedverordening - het instrument dat nodig is om erfgoed te beschermen - op te nemen dat monumenten alleen aangewezen kunnen worden met toestemming van de eigenaar.

Door het genoemde artikel op te nemen in de nieuwe verordening verviel voor de gemeente de mogelijkheid om belangen af te wegen. Eigenaren kunnen met een ja of nee de toekomst van het gemeentelijke monumentenbeleid bepalen.

Erfgoed

Volgens het Cypersgenootschap is het probleem van bovengenoemd beleid zichtbaar geworden. Eigenaren van erfgoed en voor de identiteit van Hollands Kroon onmisbare gebouwen hebben bescherming afgewezen. Recentelijk is besloten om het voormalige raadhuis van Winkel, drie panden die onderdeel zijn van het voormalige Joodse Werkdorp en het voormalige raadhuis aan het Loggersplein te Wieringerwerf niet aan te wijzen als gemeentelijk monument. Het Cypersgenootschap noemt dit gevallen met een uitzonderlijke monumentale waarde. Panden die Hollands Kroon een gezicht geven. De gemeente heeft toch besloten de weigering van de eigenaren over te nemen en af te zien van bescherming. Mocht een eigenaar besluiten over te gaan slopen, dan is daar weinig aan te doen. 

Raadhuis

De gemeente Hollands Kroon geeft aan dat het geval van het voormalig raadhuis van Winkel iets genuanceerder ligt. De eigenaar van dit pand was positief over de gemeentelijke monumentenstatus, maar wilde dit proces pas opstarten als de subsidie van de provincie niet langer geldig was. Na verder contact bleek dat het pand verkocht zou worden. Het raadhuis heeft in de verkoop gestaan en de verkopende partij heeft geen toestemming gegeven om het pand aan te wijzen als monument. De kopende partij daarentegen heeft aangegeven geïnteresseerd te zijn in de monumentenstatus. Dit wordt dus nog vervolgd. Vertelt de woordvoerder van gemeente Hollands Kroon.

Voormalig Joods werkdorp

Bij de drie panden van het voormalig Joodse werkdorp is besloten het proces tot aanwijzen te staken, omdat de eigenaar (Rijksvastgoedbedrijf) geen medewerking heeft verleend. Deze panden stonden niet als kandidaat aangemerkt voor de gemeentelijke monumentenstatus op de lijst van de monumentencommissie. 

Gezamenlijke geschiedenis

Deze drie panden zijn aangedragen door een stichting voor de gemeentelijke monumentenstatus. Dat een deel van de identiteit van de gemeente verdwijnt is daarom volgens de gemeente niet helemaal juist; het Gemeenschapshuis en de Tuin van het voormalige Joods Werkdorp hebben de status van Rijksmonument en worden vanuit deze hoedanigheid beschermd. Onlangs heeft de gemeente een mini-documentaire over het Joods Werkdorp gepubliceerd. Behoud van erfgoed en het vertellen van gezamenlijke geschiedenis staan dus hoog in het vaandel.

Zorgvuldigheid

Bij het Voormalig Raadhuis Wieringerwerf is het proces tot aanwijzen gestopt nadat de stichting van de Cultuurschuur geen toestemming heeft verleend. Het bestuur van de Cultuurschuur heeft een uitgebreide reactie geschreven waarom zij geen toestemming verlenen. Het is zeer onwaarschijnlijk dat de eigenaar, in dit geval stichting de Cultuurschuur, het pand gaat slopen. Daarnaast hebben ze afgelopen jaren al aangetoond zorgvuldig om te gaan met de karakteristieke waarden van het pand zonder dat zij daartoe verplicht zijn.

In de Kadernota Erfgoed is het volgende uitgangspunt vastgesteld: ‘Niet alles kan bewaard worden, dus moeten we op basis van een aantal criteria kiezen welk erfgoed we willen beschermen’. Er zijn nu 128 rijksmonumenten en 36 provinciale monumenten en deze objecten vormen samen al een goede afspiegeling van de verschillende verhalen die zijn te vertellen in Hollands Kroon. De 25 gemeentelijke monumenten die inmiddels zijn aangewezen, zijn daarop een zeer waardevolle toevoeging. Aldus de woordvoerder van gemeente Hollands Kroon.