Hoe verduurzaam ik mijn huis? 5 slimme tips

Duurzaam
In dit artikel vijf slimme tips voor het verduurzamen van je huis.
In dit artikel vijf slimme tips voor het verduurzamen van je huis. (Foto: Rodi Media)

Wil jij je woning verduurzamen in 2024? Maar weet je niet waar te beginnen? We geven je, in samenwerking met Thomas Bläcker (financieel adviseur Duurzaam Wonen), vijf tips voor het verduurzamen van je huis – waar je misschien zelf nog niet aan dacht.  

1. Profiteer van de salderingsregeling 

Goed nieuws voor iedereen die in 2024 zijn of haar huis wil verduurzamen. Afgelopen februari werd namelijk bekend dat de salderingsregeling – waarmee je de door jouw zonnepanelen opgewekte stroom mag verrekenen met de door jou gebruikte stroom – tóch blijft bestaan. De Eerste Kamer keurde het plan van demissionair klimaatminister Jetten af om deze vanaf 2025 in een aantal stappen te verlagen. Die investering in zonnepanelen is dus sneller terugverdiend, vaak al met een paar jaar. 

2. Maak slim gebruik van je overwaarde of het Nationaal Warmtefonds

Veel huizen zijn de afgelopen jaren flink in waarde gestegen. En je hypotheek los je in de loop van de jaren waarschijnlijk ook (deels) af. Daarmee creëer je overwaarde, die je nu goed kunt gebruiken om jouw verduurzamingsplannen te realiseren. Thomas Bläcker van Van Bläcker Hypotheken & Verzekeringen: ‘’We zien in de praktijk vaak dat de hogere maandlasten voor de hogere hypotheek wegvallen door de grote besparingen die te behalen zijn op de energierekening. Daarbij krijgen veel woningen na verduurzaming een beter energielabel, wat de verkoopbaarheid en de verkoopprijs ten goede komt.”

‘Na verduurzaming kunnen de maandlasten vaak omlaag’

Ook de overheid zet flink in op verduurzaming. Hiervoor is onder andere het Nationaal Warmtefonds in het leven geroepen. Via dit fonds kun je tegen aantrekkelijke voorwaarden een bedrag lenen voor de verduurzaming van jouw woning. 

Bläcker adviseert daarbij geïnteresseerden om altijd een financieel adviseur te raadplegen, bij voorkeur één die in het bezit is van het certificaat
Adviseur Duurzaam Wonen.

‘’Hiermee weet je zeker dat alle voors en tegens worden uitgewerkt en je op basis van een helder financieel plan de beste keuze maakt voor verduurzaming van je huis.’’ 


3. Kijk eens níét alleen naar huizen met gunstig label

Heb je verhuisplannen? Dan kan het slim inzetten van verduurzaming je ook helpen je kans op een mooie (starters)woning te vergroten, zegt Bläcker, die hoopt dat mensen zich niet al te blind staren op een gunstig energielabel. 

“Ik adviseer vaak juist eens verder te kijken dan energielabel A of B. Want als je wat meer bereid bent de handen uit de mouwen te steken en nog wat extra stappen voor verduurzaming van een woning te zetten – en dus het label zelf te verbeteren – kan dat best gunstig zijn.’’

‘Men staart zich vaak blind op gunstige energielabels’

Bläcker doelt hierbij op het feit dat veel andere kopers óók zoeken naar een woning met een zo gunstig mogelijk energielabel. “Dit maakt deze vijver kleiner en daarom duurder om in te vissen.”

4. Hoe lager het energielabel, hoe meer je kunt lenen voor verduurzaming

Met de nieuwe hypotheekregels van 2024 zijn er ook extra hypotheekmogelijkheden voor de minder gunstige energielabels. “Hoe lager het label, hoe meer je kunt lenen voor verduurzaming. Dat loopt op tot 20.000 euro. Daarmee kun je direct jouw nieuwe woning upgraden qua energieverbruik en label. En je hebt dus minder concurrentie bij de aankoop.” 

5. Tot slot: vergeet je verzekering niet

Als je jouw droomhuis hebt gekocht of flink hebt geïnvesteerd in duurzaamheid, vergeet dan de verzekering niet, tipt Bläcker tot slot. Zeker als je de woning gaat verduurzamen is het volgens hem belangrijk dat ook de verzekeringen goed zijn afgestemd op het eindresultaat. “Laat je daarom goed informeren door een adviseur. Veel verzekeraars verzekeren bijvoorbeeld zonnepanelen, een warmtepomp, een laadpaal of een thuisaccu niet standaard mee. Nh1816, een coöperatieve verzekeraar waar ik zelf graag mee samenwerk, doet dat wél. Voor mij stopt een hypotheek- of verduurzamingsadvies niet bij de financiering. Ik kijk naar het hele plaatje en werk met partners die daarbij passen. Ook ik ben er graag zeker van dat het goed geregeld is voor mijn klanten.”

Meer weten?

Maak ook eens een persoonlijk duurzaamheidsprofiel op Duurzaamheidsprofiel.nl.

Neem voor meer tips contact op met Van Bläcker Hypotheken & Verzekeringen via 
Vanblacker.nl.