Incluzio: ‘Wij zijn er voor jou. Samen vergroten we je veerkracht, zodat je zelf weer verder kunt’

Nieuws
Lauranne en Patricia tijdens een groepstraining bij Incluzio Hollands kroon.
Lauranne en Patricia tijdens een groepstraining bij Incluzio Hollands kroon. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Door: Sandra Ooms

HOLLANDS KROON - Incluzio Hollands Kroon speelt een essentiële rol in het bieden van Jeugdhulp, Wmo en basisvoorzieningen aan de inwoners van de gemeente Hollands Kroon. Onze redactie sprak met Patricia de Kort (36), Communicatieadviseur, en Lauranne van Uitert (34), Relatie- en Projectmanager Wmo en voorliggende voorzieningen bij Incluzio Hollands Kroon. Enthousiast vertelden ze over de recent gelanceerde, laagdrempelige website en hun toewijding aan mensen die hulp nodig hebben. 

Patricia legt uit: Wij ondersteunen buurten en inwoners bij het vergroten van hun veerkracht. Samen betekent bij ons ook écht samen. Wij helpen mensen het leven te leiden dat bij ze past. Vanuit onze rol bouwen wij mee aan een samenleving waarin iedereen meetelt en deelneemt. Samen met inwoners en partners maken we van elke buurt een betere buurt. Wij hebben onlangs onze eigen website gelanceerd: www.incluziohollandskroon.nl. Het doel van deze website is optimale informatieverstrekking voor de inwoners van Hollands Kroon, in samenwerking met de gemeentelijke website. We vergroten hiermee de vindbaarheid, zichtbaarheid en toegankelijkheid van de zorg en ondersteuning in Hollands Kroon.”

Lauranne haakt hierop in: “Wij zijn verantwoordelijk voor de Jeugdwet en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dat betekent dat wij begeleiding verzorgen aan mensen van 0 tot en met 100 jaar die een hulpvraag hebben. Enerzijds zijn dat vragen over opvoeding, of ouders die begeleiding willen als hun kind is gediagnostiseerd met autisme of ADHD bijvoorbeeld. Ook begeleiden we mensen die moeite hebben om grip op hun leven te krijgen en begeleiding willen om structuur aan te brengen. Anderzijds bieden we ook praktische hulp: we zijn er ook voor mensen die een hulpmiddel of woningaanpassing nodig hebben om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Wij behandelen dan de Wmo aanvraag. We zijn er voor iedereen met een kleine of grote hulpvraag. Op het moment dat je in je leven vastloopt en voelt dat het je welzijn belemmert, zijn wij er voor je om je te helpen.”

Zelfhulp

Patricia knikt: “Op de website leggen we uit wat we allemaal doen. Zo vind je er een overzicht van alle basisvoorzieningen in Hollands Kroon, waar iedereen vrij gebruik van kan maken. We hebben samenwerkingen met vaste partners, zoals Link Jongerenwerk, Humanitas en Buurtgezinnen. Een compleet overzicht staat op onze website.

We willen iedereen laten weten dat Incluzio er voor jou is. Op onze website vind je nu ook een programma vol met online trainingen die gratis en vrij toegankelijk zijn voor iedereen. Inwoners kunnen zelfstandig en in hun eigen tijd een online training volgen over een onderwerp waarbij zij hulp zoeken. Er staan ruim 70 gratis trainingen op, zelfs een aantal in verschillende talen. De drempel is zeer laag: je meld je aan voor het platform en je vindt probleemloos wat je zoekt. Ben je eenzaam? Gaan je ouders scheiden en vind je dat moeilijk? Loopt de relatie met je partner niet goed? Ben je je baan verloren of is de zin in het leven even verdwenen? Ook dan zijn we er voor je. Soms ben je zoekende, iets zit je dwars. Maar je weet niet precies wat het is. Neem een kijkje. Het uitgebreide aanbod zal je verrassen. Met het bezoeken van onze website heb je het eerste stapje al genomen. Als er meer hulp nodig is, dan kun je altijd nog terecht bij ons wijkteam.”

Korte lijntjes

Lauranne legt uit dat ze een hoofdkantoor hebben in Wieringerwerf, waar het personeel werkzaam is en waar groepstrainingen worden gehouden. De wijkteammedewerkers van Incluzio komen bij de mensen thuis, op huisbezoek. Ook zijn we bereikbaar op scholen, via het Schoolmaatschappelijk werk. Lauranne vertelt waarom Incluzio snel hulp kan bieden: “Ik vind het prettig om dit uit te leggen. Onze kracht is dat wij grotendeels zelf de begeleiding verzorgen. Wij hebben zo’n 100 externe hulppartijen teruggebracht naar circa 50 aanbieders. Het doel hiervan is dat we beter kunnen samenwerken, waardoor er korte lijntjes zijn en we betere kwaliteit kunnen leveren. Hierdoor zijn we er zo snel mogelijk bij. We hebben een mooi netwerk. Omdat wij breed in de wijken aanwezig zijn, kunnen wij snel zien welke ontwikkelingen er spelen. We proberen preventief te werken, daardoor blijven hulpvragen minder lang ongezien en escaleren ze minder snel. Onze taak is om steeds meer te werken richting preventieve zorg. Bij moeilijke vragen stellen wij ons steeds de vraag: hoe hadden we hier al bij kunnen zijn toen de vraag nog niet zo ingewikkeld was? Daar werken we er aan om dit in de toekomst beter te doen.

Bezoek onze website

Wij bieden ook actieve, leuke trainingen. Patricia: “We hebben hele leuke groepstrainingen. Bijvoorbeeld een kookcafé voor kinderen om sociale contacten te leggen. Of combattrainingen voor weerbaarheid van jongeren. En assertiviteitstrainingen voor volwassenen die vastlopen. Natuurlijk hebben we voor specifieke trainingen wel een intakegesprek, zodat we samen kunnen besluiten of het passend is. Maar onze boodschap is en blijft: neem die stap en bezoek onze website. Laat problemen niet sluimeren en groter worden. Wij zijn er voor jou. Zo kort mogelijk, maar zo lang als nodig, zodat je daarna zelfstandig weer verder kunt. We hopen jullie vertrouwen te krijgen om samen met jou jezelf weer in je eigen kracht te zetten. Wat je probleem ook is.”

www.incluziohollandskroon.nl