De 10 vragen aan... Simon Wilms

Nieuws
Simon Wilms.
Simon Wilms. (Foto: aangeleverd)

HOLLANDS KROON - In de wekelijkse rubriek ‘De 10 vragen aan...’ komen bewoners of bekenden uit de gemeente Hollands Kroon aan het woord. Zij beantwoorden 10 vragen en nomineren een volgende inwoner.  

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Simon Wilms, 37 jaar en ik ben boer in de Oostpolder, waar ik samen met mijn vrouw Ada een akkerbouwbedrijf heb waar wij pootaardappelen, gele en rode zaaiuien, suikerbieten, tarwe en gerst telen. Daarnaast verhuren we land voor de teelt van tulpen, broccoli en diverse soorten kool.

Waar ben je geboren?

Den Helder

Wat heb je met deze gemeente?

Heel veel. Onze boerderij en het bijbehorende akkerbouwbedrijf zijn gevestigd in de Oostpolder, in de voormalige gemeente Anna Paulowna (nu natuurlijk gemeente Hollands Kroon).

Wat is de mooiste plek in Hollands Kroon?

De Oostpolder, prachtige diversiteit aan natuur, waaronder veel diverse akkerbouwgewassen en mooie vergezichten.

Welke herinnering aan je woonplaats is je dierbaar?

Mijn jeugd. Het opgroeien op het platteland in alle vrijheid en onbezorgdheid. Spelen met vrienden en vrienden op en rond de boerderij.

Wat is je advies aan de burgermeester?

Laat u niet wijsmaken door de ‘groene’ lobby dat natuur en (gangbare) landbouw niet samen gaan. De bodems zijn niet uitgestorven en de gemeente Hollands Kroon is een zeer waardevolle gemeente als het om landbouw gaat, ook op wereldniveau, door onder andere de hoogwaardige pootaardappelen die hier geteeld worden en over de hele wereld hun afzet vinden om uiteindelijk te eindigen in consumptieaardappelen (tafel- frites en chips). Blijf regelmatig (agrarische) bedrijven bezoeken om het ‘echte’ verhaal te horen en de realiteit te zien. (Bij deze overigens ook uitgenodigd bij ons op het bedrijf). Plan desnoods ieder jaar een bezoek met de hele gemeenteraad.

Wat is het beste advies dat je zelf ooit kreeg?

Van winst wordt je niet arm.

Wat zouden mensen echt van je moeten weten?

Onze zoon is net geboren, mijn vrouw en kinderen zijn het belangrijkste voor me. Op dit soort momenten is dat besef groot. Daarnaast voelt het echt alsof wij op ons akkerbouwbedrijf (en dat van mijn collega’s) met de natuur werken, niet zoals (vooral de laatste jaren) wordt geschetst door partijen ten koste van de natuur. Daar waar we kunnen verbeteren zullen we dat altijd doen.

Wat vind jij het beste restaurant/café in Hollands Kroon?

Wij gaan momenteel graag naar Leuk aan het Veer, ook vooral vanwege het mooie uitzicht over het lage Oude Veer en de Oostpolder.

Wie zie jij graag als je opvolger in deze rubriek?

Michiel Drijver, hoe hij zijn passie voor muziek weet in te zetten voor de muziekvereniging in Wieringerwaard is mooi om te zien.