Oranjekoorts in Middenmeer: ‘de saamhorigheid geeft me energie’

Nieuws
Het enthousiaste team van de Oranjevereniging Middenmeer.
Het enthousiaste team van de Oranjevereniging Middenmeer. (Foto: aangeleverd)

Door: Sandra Ooms

MIDDENMEER - De straten kleuren overal weer feestelijk oranje, de vlaggen hangen uit: Koningsdag 2024 is hier. In heel het land worden mooie initiatieven georganiseerd. Onze redactie selecteerde voor dit jaar Oranjevereniging Middenmeer om te informeren wat daar allemaal gaat gebeuren. We spraken met de enthousiaste voorzitter van de vereniging, Jürgen de Wildt.

Jürgen kwam in 2015 op een bijzondere manier in aanraking met de Oranjevereniging: “Op het carnavalsfeest liepen de laatst overgebleven bestuursleden van toen in T-shirts met de opdruk ‘RIP Oranjevereniging’. Ze vertelden mij dat zij nu echt voor de laatste keer de Koningsdag-festiviteiten in Middenmeer zouden organiseren. Dit kon toch niet waar zijn? Op dat moment hadden wij nog jonge kinderen die we ook wilden laten genieten van het feest. Deze actie leverde twee personen op. Te weinig om een nieuw bestuur te vormen, maar gelukkig kwamen net op tijd de andere hulptroepen, waaronder veel jonge moeders en was de Oranjevereniging plots weer springlevend. En de rest is geschiedenis.”

Op de vraag wanneer deze vereniging tot stand is gekomen, laat Jürgen weten: “We zijn jaren op zoek geweest naar de oorsprong van onze vereniging. Het Historische Genootschap is er vorig jaar ingedoken. Het oudste artikel komt uit 1937, maar het lijkt erop dat de dorpen toen collectief Koninginnedag organiseerde. Vanaf 1948 organiseerde de dorpen het feest zelf. Dat betekent dat we vorig jaar ons 75 jarig jubileum hadden mogen vieren.’’

Het is een aardige klus om elk jaar een mooi programma te maken. “Ja, het is pittig wat werk, maar we weten wel een beetje wat er allemaal moet gebeuren. In september is de eerste maandelijkse vergadering. Heel relaxed spuien we ideeën en genieten we nog een keer na van de laatste editie. Het programma werd vorig jaar weer enthousiast ontvangen en dat is reden om het dit jaar niet anders te gaan doen. Alleen hebben we nu op Koningsdag ‘s avonds ook live muziek! De oranje draad van de dag is al tientallen jaren goed, dus een heuse traditie.’’
Veel leuke activiteiten zijn er. Het is vooral flink improviseren bij de Alleskunner van Middenmeer, want iedereen meld zich spontaan aan. Vorig jaar hadden we wel 180 deelnemers. Dat is genieten natuurlijk. Al die enthousiaste mensen. De groep is opgedeeld in jeugd (tot 16 jaar) en volwassenen. De meest rare capriolen komen voorbij. Het zijn allemaal leuke, eenvoudige spelletjes, maar ook handigheid wordt getest.”

Het motto van de vereniging blijft fier overeind staan: ’Een feestje voor jong en ouder’. Naast de activiteiten op 26 en 27 april, hebben zij dit jaar opnieuw een thema bedacht voor de straatversier-wedstrijd. ‘Middenmeer in beweging’. De eerste oranjekoorts is al vastgesteld: “In de week voor Koningsdag liep ik door het dorp om de letters voor de letterpuzzeltocht te verspreiden. Ik zag bij meerdere straten mensen druk in de weer om de straat te versieren. Dat geeft me zoveel energie. Er is beweging in het dorp en mensen komen samen. Een heerlijk gevoel. Dit maakt dat ik het zo leuk vind om dit te doen. De saamhorigheid, samen met ons team, elf fantastische mensen zetten we het elk jaar weer met plezier neer. Een dynamische groep, waar we helaas na deze editie afscheid gaan nemen van twee sterkhouders. Maar we kunnen natuurlijk ook niet zonder de steun van onze partners die ook bijspringen en daarnaast de vrijwilligers op de dag zelf, voornamelijk jongeren die de kleine kinderen helpen. De jeugd is de toekomst van de vereniging. We krijgen er enorm veel positieve energie van,” straalt Jürgen.” Ook wil ik de bedrijven bedanken die ons enorm steunen middels materialen, cadeaus en/of geld, zonder hun bijdrage zouden we dit nooit neer kunnen zetten.”

Programma:

De nacht van de Koning - 26 april: 18.00 uur: Verhaaltje voor het slapen, 18.30 uur: Poppenkast, 19.00 uur: De Alleskunner van Middenmeer, 21.00 uur: Feestavond met de coverband van Noord-Holland. De feesttent staat op het veld aan de Brugstraat. Toegang is gratis.
Koningsdag - 27 april: 9.45 uur: Klokgelui, dus hup naar de tent voor de kinderspelen en het inleveren van de cupcakes voor ‘Middenmeer bakt cupcakes’. 10.00 uur: Opening met hijsen van de vlag, kinderspelen tot 12.00 uur, Vrijmarkt tot 16.00 uur. 10.30 uur: Bingo met lunch in de Meerbaak (volwassenen). 14.00 uur: Kinderbingo in de tent. 16.00 uur: Middenmeer got Talent – Karaoke en loterij. 18.00 uur: Autopuzzelrit (online inschrijven en vanaf 16.30 uur inschrijven in de tent). 20.30 uur: Prijsuitreiking Straatversierprijs, Live muziek met Benjamin. 21.45 uur: Prijsuitreiking Autopuzzelrit, gevolgd door live muziek met Benjamin.