Thijs Winter uit Anna Paulowna benoemd als eerste kinderburgemeester van Hollands Kroon

Nieuws
Thijs kreeg de ambtsketen omgehangen door burgemeester Rian Van Dam.
Thijs kreeg de ambtsketen omgehangen door burgemeester Rian Van Dam. (Foto: aangeleverd)

HOLLANDS KROON - Thijs Winter werd op 18 april officieel benoemd tot (eerste) kinderburgemeester van Hollands Kroon tijdens de raadsvergadering. Na het afleggen van de belofte kreeg Thijs de ambtsketen omgehangen door burgemeester Van Dam. Thijs Winter, 10 jaar oud en woonachtig in Anna Paulowna, zit in groep 7 van IKC De Kroon.

Ik vind het heel leuk

Met de installatie van een kinderburgemeester wil de gemeente kinderen meer betrekken bij de lokale politiek. Hoewel kinderen vaak wel van burgemeesters, wethouders of gemeenteraden hebben gehoord, blijft wat zij precies doen vaak onbekend. Door de aanstelling van een kinderburgemeester wil de gemeente kinderen op een leuke manier in contact brengen met de politiek. Het kinderburgemeesterschap biedt kinderen de mogelijkheid om hun stem te laten horen en te ervaren hoe belangrijk besluitvorming is voor (jongeren in) de samenleving.

Gevraagd en ongevraagd

Penny Raadgers, bestuursondersteuner van Burgemeester Rian van Dam, legt uit: “We waren als gemeente al een aantal jaar bezig om een kinderburgmeester geïnspireerd te krijgen. Door de tussenkomst van onder andere corona stond dit even op een laag pitje, maar nu is het dan eindelijk zover. We hebben op vele scholen een oproep gedaan aan de kinderen om zich aan te melden als kinderburgemeester. De animo was wat voorzichtig. Als ze nu gaan zien wat Thijs allemaal gaat doen, hopen we dat de belangstelling groter wordt. Er is goed overlegd met de griffie en de burgemeester over hoe we deze rol in gaan vullen. Thijs zal bij officiële bijeenkomsten de gemeente én de kinderen vertegenwoordigen. Hij kan gevraagd en ongevraagd zijn mening geven over onderwerpen, die voor kinderen belangrijk zijn.”

Goede ideeën

Thijs zelf is enthousiast: “Ik vind het heel leuk om kinderburgemeester te zijn. Kinderen hebben de toekomst. Ik wil de stem van de kinderen in de politiek brengen. Kinderen hebben goede ideeën. Als kinderburgemeester wil ik luisteren wat de kinderen van Hollands Kroon belangrijk vinden en dat doorgeven aan de gemeenteraad.”