Onthulling stenen bij Joodse begraafplaats in Hoorn

Algemeen
Koos Groeneboom-Polak onthult in het bijzijn van haar dochter en kleindochter de drie stenen.
Koos Groeneboom-Polak onthult in het bijzijn van haar dochter en kleindochter de drie stenen. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

HOORN - Drie stenen van de oude Joodse begraafplaats werden woensdag 9 maart onthuld op de begraafplaats aan de Berkhouterweg in Hoorn; zij zijn herplaatst op het gedeelte van de begraafplaats dat in 1968 de Joodse begraafplaats is geworden. 

De drie stenen zijn onthuld in aanwezigheid van de burgemeester, wethouders Broersma en Bashara, opperrabbijn Jacobs en andere betrokkenen. De honneurs werden waargenomen door dochter Koos Groeneboom-Polak die haar vaders wens in vervulling deed gaan. Jarenlang lagen ze in de tuin van het Westfries Museum: twee stenen met een Hebreeuwse tekst. Deze zijn afkomstig van de oude Joodse begraafplaats, die in 1778 werd opgericht bij de Westersingel op de hoek van De Weel en het Keern. Daar staat sinds 2015 een gedenkteken ter herinnering aan deze begraafplaats. Bij de verplaatsing in 1968 naar de Berkhouterweg zijn de stoffelijke resten van 614 personen herbegraven en 229 grafstenen herplaatst. In het archief vond Rita Lodde het verzoek van Heiman Maurits Polak uit 1967 om de stenen een mooie plaats te geven. Tijdelijk zijn deze toen ondergebracht in het museum. Het Westfries Museum vond het in 2019 goed dat de twee stenen naar de Joodse begraafplaats worden overgebracht en heeft deze laten schoon maken; de derde steen kon men toen niet vinden. Dankzij een oplettende Horinees, Jet Vos, wordt bij toeval in de zomer van 2020 de derde steen gevonden; daarop staat vermeld dat deze door Benjamin van Kleef op 24 april 1918 is aangebracht bij de uitbreiding van de toenmalige begraafplaats. Een dochter van de heer Polak wilde graag de wens van haar vader in vervulling laten gaan. De drie stenen zijn samen met een nieuwe steen waarop in het kort de geschiedenis van de begraafplaats in twee muren vervat, die bezoekers naar de huidige begraafplaats leiden.

Ook burgemeester Nieuwenburg was bij de onthulling aanwezig.