Rachel uit Liberia, Afsana uit Afghanistan en Freweini uit Eritrea (v.l.n.r.) kijken uit naar de multiculturele bazaar. Aan de muur hangen de vrolijk geborduurde telefoontasjes al klaar.
Rachel uit Liberia, Afsana uit Afghanistan en Freweini uit Eritrea (v.l.n.r.) kijken uit naar de multiculturele bazaar. Aan de muur hangen de vrolijk geborduurde telefoontasjes al klaar. Foto: Jan Siebring Fotografie

Ontmoeting tussen Nederlanders en vluchtelingen centraal tijdens multiculturele bazaar in Hoorn

Algemeen

HOORN - Wereldvluchtelingendag vindt elk jaar op 20 juni plaats. Dit is een speciale herdenkingsdag die sinds 2001 jaarlijks wordt ‘gevierd’ in meer dan honderd landen om begrip voor vluchtelingen aan te kaarten en hun bijdragen aan de vrede te vieren. Marilou Evelo, oprichtster van borduuratelier About a Jacket, wil deze dag niet onopgemerkt voorbij laten gaan en organiseert daarom zaterdag 18 juni een multiculturele bazaar op de parkeerplaats aan het Dampten 16 in Hoorn, waar het borduuratelier is gevestigd. “Ik hoop uiteraard op veel bezoekers die open staan voor een ontmoeting met vluchtelingen uit verschillende landen”, laat Marilou weten.

Iedereen zou deze verhalen moeten horen

Marilou organiseert de bazaar voor de eerste keer en daarom is het best spannend. “Ik hoop gewoon zó dat het een succes wordt en dat we volgend jaar nog grootser kunnen uitpakken.” Maar ook dit jaar is de bazaar zeker een bezoek waard. De vluchtelingenvrouwen die bij About a Jacket samenkomen, maken speciaal voor deze dag de lekkerste hapjes uit hun land van herkomst. Voor een klein bedrag kunnen bezoekers iets kopen en de opbrengst mogen de vrouwen zelf houden. “Daarnaast verkopen we allerlei geborduurde producten, zoals deze leuke kleurrijke telefoontasjes, die allemaal door de vrouwen in het atelier gemaakt zijn”, legt Marilou uit. “Deze vrouwen zijn afkomstig uit onder andere Irak, Eritrea, Afghanistan, Liberia en Somalië. Wat ook leuk is: deze vrouwen kunnen ook in opdracht iets maken. Heb je nog een kledingstuk thuis liggen waar zij een patroon op mogen borduren? Neem het dan gewoon mee. Zo kun je bijvoorbeeld een spijkerjasje een heel bijzondere en unieke look geven.”

Rijke culturen

De vrouwen borduren wekelijks onder leiding van Marilou Evelo, waarbij ze worden begeleid door vrijwilligers, zoals taalcoaches. Eén van die vrijwilligers is Polly Weber. Ook zij ziet het belang van ontmoeting tussen Nederlanders en vluchtelingen in. “Hier bij About a Jacket hoor ik de verhalen van de vrouwen. Die zijn ontzettend indrukwekkend. Eigenlijk zou iedereen die verhalen moeten horen, zodat we hopelijk wat meer begrip voor elkaar kunnen krijgen. Bovendien brengen deze vrouwen vaak heel rijke culturen met zich mee naar Nederland, waar je heel veel van kunt leren. Zij komen soms met andere invalshoeken die het waard zijn om door te geven.”

Kinderen ook welkom 

Er is deze dag nog veel meer te doen. Je kunt je handen laten versieren met henna, er is een demonstratie Eritrese manden maken en bezoekers kunnen een fotoshoot doen voor een muurschildering van een vlinder. Ook kinderen zijn van harte welkom. Zij kunnen lekker springen op het springkussen, een tekening maken of spelletjes doen. Verder is stichting Ayúdame aanwezig om verschillende tweehandsspullen te verkopen. Deze stichting verstrekt (basis)pakketten met eerste levensbehoeften aan minderbedeelden die niet in aanmerking komen voor steun van andere hulpinstanties zoals de voedselbank, simpelweg omdat zij nét niet voldoen aan de voorwaarden. De opbrengst van de verkoop is uiteraard voor de stichting zelf, zodat zij nóg meer mensen kunnen helpen. Meer informatie staat op www.stichtingayudame.nl .

Interactie

Marilou hoopt natuurlijk op mooi weer aankomende zaterdag. “Mocht dat niet zo zijn, dan houden we de bazaar gewoon binnen in de grote zaal.” Ze besluit: “Ik hoop dat het een gezellige dag wordt met veel ontmoetingen en interactie. Want dat is het uiteindelijke doel van deze dag.” 

Oranjefonds en VSB Fonds

Iedereen is zaterdag 18 juni tussen 11.00 en 16.00 uur van harte welkom aan het Dampten 16 in Hoorn. Pinnen is deze dag niet mogelijk, dus neem contant geld mee. Dit evenement is mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Oranjefonds en VSB Fonds. Meer informatie over het borduuratelier: www.aboutajacket.nl .

Afbeelding
Gratis soep in alle wijkcentra van Stichting Netwerk in Hoorn Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Prepareer-demonstratie bij MAK Blokweer in Blokker Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Jorryt Jansma (40) uit Zwaag vertelt openhartig over teelbalkanker en hoe hij daarmee omging Algemeen 1 feb, 16:32
Afbeelding
Liberaal Hoorn en PvdA Hoorn: 'Zorg voor haalbare en betaalbare plannen' Algemeen 1 feb, 13:09
Afbeelding
Lezing Oud Hoorn: De Vaderlandsche Maatschappij Algemeen 1 feb, 12:01
Afbeelding
Tienerdisco Club Festo in Hoorn Algemeen 1 feb, 11:42
Afbeelding
Mariska Appelman één van de deelnemers van Lock-Up voor Pisa in Hoorn Algemeen 1 feb, 09:59
Afbeelding
Evaluatie Kerkplein in Hoorn: beleving is positief, enkele aanpassingen nodig Algemeen 31 jan, 15:17
Afbeelding
Gemeenteraad Hoorn bespreekt ontwerpbestemmingsplan oude hockeyvelden Nieuwe Steen Algemeen 31 jan, 15:03
Afbeelding
Workshop uiterlijke verzorging voor kankerpatiënten in Dijklander Ziekenhuis Hoorn Algemeen 31 jan, 13:38
Afbeelding
Tijdelijke afsluiting parkeerplaats Venneweg in De Hulk Algemeen 31 jan, 11:46
Afbeelding
Hoorn zesde stad in Nederland met stadswandeling over slavernijverleden Algemeen 31 jan, 09:36
Afbeelding
Hollandia's Dijkenloop: eerste wedstrijd na renovatie clubgebouw in Hoorn Sport 30 jan, 15:51