De tentoonstelling werd zaterdag 6 augustus in de Hoornse Oosterkerk geopend, op steenworp afstand van het museum.
De tentoonstelling werd zaterdag 6 augustus in de Hoornse Oosterkerk geopend, op steenworp afstand van het museum. Foto: Benno Ellerbroek

Westfries Museum in Hoorn presenteert Schatten uit het Rijksmuseum

Algemeen

HOORN - Na de lange coronaperiode kon het eindelijk weer: een feestelijke opening voor het Westfries Museum. De tentoonstelling werd zaterdag 6 augustus in de Hoornse Oosterkerk geopend, op steenworp afstand van het museum. Het werd een eerbetoon aan de vrijheid, passend bij het thema van de tentoonstelling ‘Stadslucht maakt vrij’. Van Stadsdichter Levi Noë tot ‘ballonvaarder’ Robert Verhoogt, en van Oekraïense gitaarspel door Ronald Spanjaardt tot de luchten boven het Hoornse Hop van Arwin Rood: de bezoekers konden zich even in de wolken wanen. Vanaf nu is de tentoonstelling in het Westfries Museum voor iedereen te bewonderen.

Hoge Luchten is deel drie van vier tentoonstellingen met schatten uit het Rijksmuseum rond de elementen aarde, water, lucht en vuur. Het Westfries Museum biedt een reis door vier eeuwen Nederlandse schilderkunst op zoek naar de identiteit van Nederland. Naast Hoge Luchten boven prachtige vergezichten zijn luchten boven intieme stadsgezichten te zien. Vanuit de vraag ‘Maakt stadslucht vrij? wordt de bezoeker aan de hand van veertig iconische stadsgezichten uit de collectie van het Rijks meegevoerd door stille stegen en over drukke pleinen, langs flanerende notabelen en arme sloebers. Maar ook langs de stadspoorten van Hoorn bijvoorbeeld.

Stadspoorten 

De stadspoort is immers het symbool van de zelfstandigheid van de stad en de vrijheid van haar burgers. Reden voor het Westfries Museum om in eigen collectie op zoek te gaan naar werken van deze beeldbepalende bouwwerken, waarvan er in Hoorn slechts één poort bewaard is gebleven. Gelukkig brengen de vastgelegde poorten het verleden weer even tot leven. Ook zijn er Westfriese Hoge Luchten te zien in het museum. Want al eeuwenlang zijn kunstenaars gefascineerd door de indrukwekkende luchten boven het vlakke land en water van Westfriesland. Deze extra expositie met pareltjes uit de eigen museumcollectie zet deze Westfriese Hoge Luchten in de schijnwerper.

Videoportretten

Zoals altijd koppelt het Westfries Museum graag het heden aan het verleden. De videoportretten van Martin en Inge Riebeek tonen verschillende inwoners van Hoorn die spontaan reageren op vragen als: ‘Hoe vrij voel jij je?’ ‘Wat betekent vrijheid voor jou?’ Het leverde zes boeiende videoportretten op die in de expositie te zien zijn. Daarnaast is er op doordeweekse dagen bij de tentoonstelling een ‘Verhaal op Zaal’, elk uur om 10 minuten over het hele uur. Duik daarmee nog dieper in een schilderij voor extra beleving.

Hoge Luchten, Schatten uit het Rijks is bij het Westfries Museum nog te zien tot en met 27 november 2022. Kijk voor meer informatie op www.wfm.nl/hoge-luchten en www.schattenuithetrijks.nl .

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Hoorn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Stadhuis Hoorn sluit dit najaar een aantal dagen Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
PISA Talk in Hoorn: als een jonge ouder overlijdt Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
CleanUp Hoorn Karavaan: Bangert en Oosterpolder Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Vragen over opvang gevonden (zwerf)dieren in Hoorn Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Op wormenavontuur bij MAK Blokweer in Blokker Algemeen 4 okt, 19:06
Afbeelding
Fietsroutes door Westfriesland voor senioren Algemeen 4 okt, 13:47
Afbeelding
Battle4Life, Westfriese Sportexperience en Stichting Westfriesland Events bundelen krachten Algemeen 4 okt, 11:22
Afbeelding
Onderzoek CvdM: huis-aan-huisbladen hebben het grootste bereik Algemeen 4 okt, 09:14
Afbeelding
Burgemeester sluit drugswoning aan de Waterkers in Zwaag Algemeen 3 okt, 18:52
Afbeelding
Twee mensen gewond bij ongeluk in Zwaag 112-nieuws 3 okt, 18:05
Afbeelding
Ontdek het culturele aanbod voor kinderen in Hoorn Algemeen 3 okt, 17:20
Afbeelding
Expositie Jasper Zwijsen in Hoornse Oosterkerk Algemeen 3 okt, 15:58
Afbeelding
Start aanbesteding strandpaviljoen op Hoornse stadsstrand Algemeen 3 okt, 13:52
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief