Lezing over verzetsheldin Truus Menger-Oversteegen in Foreestenhuis Hoorn

Historie
Truus Menger brengt wapens naar de andere kant van het Noordzeekanaal.
Truus Menger brengt wapens naar de andere kant van het Noordzeekanaal. Foto: aangeleverd

HOORN - Martin Menger vertelt zaterdag 4 mei om 14.00 uur het verhaal van zijn moeder, de verzetsheldin en kunstenaar Truus Menger-Oversteegen. De bijeenkomst vindt plaats in het Foreestenhuis, Grote Oost 43 in Hoorn.

Truus Menger zette zich al voor de oorlog actief in tegen het opkomend fascisme. Ondanks de armoede tijdens de crisis jaren verleende het gezin Oversteegen onderdak aan Duitse vluchtelingen. Na de inval van de Duitse troepen begon Truus haar verzetswerk met het verspreiden van illegale bladen als ‘de Vonk’ en ‘De Waarheid’ en bracht ze Joodse onderduikers in veiligheid. Vanaf 1943 maakte ze deel uit van het gewapend verzet samen met haar zus Freddy en haar vriendin Hannie Schaft. Na de oorlog maakte Truus naam als beeldhouder en liet zich daarbij inspireren door haar ervaringen tijdens de bezetting. Elk jaar op 4 mei voert de stille tocht in Hoorn ons langs de ontroerende beelden die Truus voor deze gelegenheid maakte. Ze schreef boeken en gedichten, zoals ‘Toen niet, nu niet, nooit’ en was een graag geziene gast op de scholen, waar ze de kinderen vertelde dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. Martin Menger is journalist bij het Noordhollands Dagblad.

De lezing kan uitsluitend door reservering en vooruitbetaling worden bijgewoond. Reserveringen via lezingen@oudhoorn.nl. De reservering wordt definitief door betaling van de entreeprijs op NL86 INGB0002144888, t.n.v. Vereniging Oud Hoorn o.v.v. lezing. De toegangsprijs is 5 euro voor leden van Oud Hoorn en 6,50 euro voor niet-leden.


Truus Menger en haar vriendin Hannie Schaft. (Foto: aangeleverd)