Schoonheidssalon Melanie in de race voor prestigieuze Beauty Award

Partnerbijdrage
"Ik zie mezelf als een vakvrouw, maar gezelligheid in de salon is ook belangrijk."
"Ik zie mezelf als een vakvrouw, maar gezelligheid in de salon is ook belangrijk." Foto: vincentdevriesfoto.nl

WOGNUM - In haar schoonheidssalon aan huis laat Melanie Hoogewerf (41) uit Wognum al 22 jaar haar liefde voor schoonheid en verzorging zien. Deze toegewijde schoonheidsspecialiste maakt kans op het winnen van een prestigieuze en felbegeerde vakprijs: de Beauty Award ‘Schoonheidsspecialist van het Jaar regio Noord’. “Het zou een prachtige kers op de taart zijn”, glundert Melanie.

Deze prijs zou een prachtige kers op de taart zijn 

De liefde voor alles wat met beauty en make-up te maken heeft, ontstond bij Melanie - geboren en getogen in Abbekerk - al op jonge leeftijd. “Op mijn zesde wist ik al dat ik schoonheidsspecialiste wilde worden. Mijn achterbuurvrouw, ook een schoonheidsspecialiste, was mijn inspiratie”, vertelt Melanie, terugdenkend aan haar jeugd. “Zij was altijd zó mooi verzorgd, maar had soms wel íets te veel blush op,” voegt ze lachend toe. “Daar had ik toen blijkbaar al oog voor.” Toen ze een jaar of tien was, kwamen er regelmatig vriendinnetjes bij Melanie thuis op wie ze alvast kon ‘oefenen’. “Dan lakte ik nagels, of ik maakte mijn vriendinnen mooi op. Het zat er gewoon van jongs af aan in.”

In de watten leggen

Na haar middelbare school volgde Melanie haar roeping en schreef zich in voor een opleiding uiterlijke verzorging in Amsterdam. Maar dat was pas het begin. Met haar diploma op zak wilde Melanie zich nóg meer ontwikkelen met specialisaties in onder meer nagelstyling, visagie, acnébehandeling en definitief ontharen. “Ik wil mensen graag helpen, hen gelukkig maken,” zegt Melanie. “Ik vind het leuk om anderen in de watten te leggen, vooral mensen die worstelen met huidproblemen of overbeharing. Wanneer zij hier blij de deur uitgaan, doet me dat zó goed.” Met die overtuiging studeerde Melanie in totaal acht jaar en behoort ze daarmee volgens opleidingscentrum U-Consultancy tot de 87 best opgeleide schoonheidsspecialistes van Nederland. 

Doorverwijzen

Het opstarten van een eigen praktijk aan huis was een logische stap voor Melanie. “Op deze manier kan ik mijn vakmanschap prima combineren met het moederschap. Ik zie mezelf als een vakvrouw, maar gezelligheid in de salon is ook belangrijk,” merkt ze op. “Ik hecht er veel waarde aan dat mensen zich hier op hun gemak voelen.” Melanie benadrukt dat ze daarnaast ook een essentiële doorverwijzende rol heeft in haar salon. “Wanneer ik bijvoorbeeld een huidplekje bij een cliënt ontdek dat ik niet vertrouw, verwijs ik diegene altijd door naar een huisarts of dermatoloog. Met mijn kennis op dat gebied wil ik echt iets betekenen voor anderen.” 

Mystery guest

De nominatie voor de Beauty Award ‘Schoonheidsspecialist van het jaar regio Noord’ is voor Melanie wel een hoogtepunt in haar carrière. Het is een erkenning van haar werk, expertise en toewijding. Een paar maanden geleden kreeg ze bezoek van een mystery guest, een onderdeel van het nominatieproces voor de Beauty Award. Melanie werd aan de tand gevoeld met een reeks vragen, variërend van haar professionele expertise tot haar benadering van hygiëne en klantvriendelijkheid. “Deze dame was een vakvrouw pur sang die schoonheidsspecialisten over de hele wereld beoordeelt. Haar oordeel zegt dus echt wel iets. Daarnaast zijn ook mijn website en social media onderzocht en hebben ze gekeken naar de feedback van klanten via Google Reviews.” Op de vraag waarom Melanie een goede kans maakt op het daadwerkelijk winnen van de award, antwoordt ze: “Ik maak gebruik van hoogwaardige apparatuur, zeker op het gebied van definitief ontharen en huidverjonging, en mijn vakkennis is groot,” legt ze uit. “Zo weet ik van elk product dat ik gebruik exact welke ingrediënten erin zitten en wat die precies doen. Ik zoek dat altijd helemaal uit. Alles klopt nu, ik heb alles goed voor elkaar; dit is voor mij hét moment om mee te dingen naar de award. En omdat ik zelf weet wat ik waard ben, schat ik mijn kansen best hoog in.”

Belevenis

Voordat het allemaal zover is, wacht haar nog een grote uitdaging: een grondig jurygesprek in Utrecht, waar ze haar expertise en passie moet overbrengen. “Een soort diepte-interview, waar ik me op dit moment op probeer voor te bereiden. Maar bovenal moet ik bij mezelf blijven, dat is belangrijk,” zegt ze vastberaden. Zondag 21 april vindt ten slotte de feestelijke uitreikingsavond plaats, inclusief driegangendiner met show, muziek en dans. “Echt een gala-avond dus. Hoewel het winnen van de prijs een droom is, is de ervaring zelf al een enorme belevenis. Ik voel me gezegend dat ik dit allemaal mag meemaken. Als ik de award mag winnen, is dat de kers op de taart en een enorm mooi compliment voor mijn werk.”

Voor Melanie gaat het niet alleen om persoonlijke eer; het gaat ook om haar cliënten. “Als ik de award win, is het voor mijn cliënten - zeker toekomstige cliënten - nóg duidelijker dat ze bij een professional zijn,” zegt ze. “Iemand die er écht verstand van heeft. En het zou toch geweldig zijn om mijn kleinkinderen later te vertellen dat oma deze prijs heeft gewonnen,” besluit ze lachend.

Wil je Melanie volgen? Kijk dan via Instagram (schoonheidssalon_melanie) of Facebook. Kijk ook eens op www.schoonheidssalonmelanie.nl . De salon is te bereiken via 0229-852155.