Basketbal voor iedereen: 3x3-toernooi bij De Hoppers in Hoorn

Sport
Deni en Shannon organiseren met ondersteuning van de Nederlandse Basketball Bond en in in samenwerking met Team Sport Hoorn het 3x3-basketbaltoernooi bij De Hoppers.
Deni en Shannon organiseren met ondersteuning van de Nederlandse Basketball Bond en in in samenwerking met Team Sport Hoorn het 3x3-basketbaltoernooi bij De Hoppers. Foto: Jan Siebring Fotografie

HOORN - Of je nu een doorgewinterde speler bent of gewoon op zoek bent naar een leuke uitdaging, de Hoornse basketbalvereniging De Hoppers nodigt iedereen vanaf 10 jaar uit om mee te doen aan het 3x3-basketbaltoernooi, dat zaterdag 11 mei plaatsvindt in Sportcentrum Vredehof in Hoorn. Het evenement wordt financieel ondersteund door het kernteam van Hoorn Sportakkoord, een samenwerking tussen de Hoornse sport- en beweegaanbieders, onderwijs, welzijn, zorg, ondernemers en de gemeente Hoorn. Organisatoren Shannon Klaij en Deni Kapetanovic kijken enorm uit naar het toernooi en moedigen basketballiefhebbers van alle niveaus aan om zich in te schrijven. Dan kan individueel of in teams van vier personen. “We hopen zoveel mogelijk basketballers uit de gemeente Hoorn samen te brengen op dit toernooi.”

Na een potje van tien minuten ben je bekaf

3x3-basketbal vindt zijn oorsprong op de pleintjes in de Verenigde Staten en is de snelst groeiende urban sport in Nederland. De sport wint aan populariteit over de hele wereld. Deze variant van het traditionele basketbalspel wordt gespeeld met twee teams van elk drie spelers op een half basketbalveld. “Daardoor is het dynamischer dan het traditionele basketbal en bovendien veel intensiever om te doen”, legt Deni uit. Hij is zelf een fanatieke basketballer en organiseerde al eerder 3x3-toernooien in Hoorn. Shannon - trainer, coach en speler bij De Hoppers - wilde heel graag ook zo’n toernooi organiseren bij De Hoppers en schakelde daarom de expertise van Deni in. Met z’n tweetjes nemen ze nu de organisatie op zich met ondersteuning van de Nederlandse Basketball Bond en in in samenwerking met Team Sport Hoorn. Deni en Shannon merken allebei dat basketbal een groeiende sport is in Nederland. “Het is enorm populair”, zegt Shannon. “Je ziet het ook steeds vaker op tv, vooral bij kanalen als ESPN, waardoor de sport zichtbaarder wordt. Veel basketbalclubs in Nederland hebben zelfs een wachtlijst voor nieuwe leden. Ook bij De Hoppers zien we een toename van het aantal leden, maar gelukkig hebben we geen wachtlijst. Wie wil basketballen, kan bij ons meteen beginnen”, benadrukt ze. “Je mag altijd eerst vier keer gratis meetrainen om te kijken of het iets voor je is. Verder kun je ook zelf aangeven of je wel of geen wedstrijden wilt spelen.”

Intensief

De 3x3-variant van basketbal is sinds kort ook een Olympische sport en wordt steeds populairder, vooral onder de jeugd. Deni: “De Orange Lions, de Nederlandse Teams, presteren op 3x3 beter dan 5x5. De opzet van het spel is eenvoudig en het is heel toegankelijk. Omdat je team maar uit drie personen bestaat, word je geprikkeld om actief mee te doen, het is fysiek heel intensief, je kunt geen moment verslappen. Een potje duurt niet voor niets ‘maar’ tien minuten; daarna ben je bekaf”, lacht Deni. “Enorm goed voor je conditie dus.”

Hoorn Sportakkoord

Het organiseren van dit basketbaltoernooi viel ook bij het bestuur van De Hoppers in de smaak, toen Shannon haar plannen kenbaar maakte. “Er was echter een financiële uitdaging”, legt ze uit. “Een toernooi als dit vraagt natuurlijk om extra uitgaves. Daarom heb ik het kernteam van Hoorn Sportakkoord benaderd en uitgelegd wat het plan was.” Loek Stam vertelt namens het kernteam van het Sportakkoord: “Ons doel is: een gezonder sportklimaat voor alle inwoners van de gemeente Hoorn, waarbij iedereen mee kan doen. Lokale sportorganisaties die een mooi idee hebben op het gebied van sport of bewegen dat bijdraagt aan een fittere en gezondere samenleving, kunnen een stimuleringsbijdrage bij ons aanvragen. Het initiatief van Shannon toont maatschappelijke betrokkenheid, stimuleert kinderen én volwassenen om in beweging te komen en is bovendien nieuw in Hoorn. Deze punten gaven de doorslag om het toernooi te ondersteunen.” Op dit moment hebben 23 teams zich ingeschreven. “Ons doel is om op 28 teams uit te komen”, zegt Shannon. “We proberen het toernooi daarom zoveel mogelijk te promoten binnen de club en via de media, maar we hebben bijvoorbeeld ook het Atlas College aangeschreven. Iedereen kan immers meedoen, we sluiten niemand uit. En je hoeft dus echt niet per se lid te zijn van een club. Spelplezier en het teamgevoel zijn het belangrijkste.”

Nederlands kampioenschap

Het toernooi bij De Hoppers is een officiële voorronde van de 3x3 NL Tour, het Nederlands kampioenschap 3x3 basketbal. “Die voorrondes zijn door heel Nederland”, legt Deni uit. “De teams die 11 mei in Hoorn winnen, plaatsen zich voor de finale in Amsterdam die 27 en 28 juli plaatsvindt.” Publiek is natuurlijk ook van harte welkom om de teams vanaf de tribune aan te moedigen. “Het wordt een leuke dag”, glundert Shannon. “Dynasty en Divine, twee dansteams van Minh-Zone, verzorgen een demo en de hele dag zijn een dj en mc aanwezig. Genoeg entertainment dus.” De wedstrijden beginnen om 11.00 uur. De dag duurt tot circa 18.00 uur.

Leader Course

Tot slot wil Shannon nog de Leader Course benoemen, die ontwikkeld is door 3x3 Unites in samenwerking met de Nederlandse Basketball Bond. Deze opleiding is gecertificeerd door het NOC*NSF en het tevens de eerste en enige erkende opleiding voor straatbasketball wereldwijd. Denk jij dat je het in je hebt om een echte 3x3 Leader te worden? Dan kun je je nu inschrijven via www.3x3unites.com/unites/gemeenten/leader-course . Dit kan tot uiterlijk vrijdag 3 mei. De cursus kun je volgen bij De Hoppers in Hoorn en begint in de week van 6 mei. Met de leaders wordt nog een dag en tijd afgesproken.

Inschrijven voor toernooi

Lijkt het je leuk om mee te doen 11 mei? Meld je dan uiterlijk dinsdagavond 7 mei aan via www.basketball.nl/3x3/3x3-evenmenten/3x3nl/inschrijven . Teams kunnen zich inschrijven voor verschillende categorieën, van jeugd tot senioren. Het inschrijfgeld bedraagt tien euro per team. Wil je meer informatie of heb je vragen over de inschrijving, dan kun je contact opnemen met Deni via 06-29063145. Meer informatie over het Hoorn Sportakkoord: www.hoornsportakkoord.nl


3x3-basketbal is een intensieve sport waarbij je geen moment kunt verslappen. (Foto: aangeleverd)