"Dit kan niet nog een half jaar duren"

Algemeen
Erik Heinrich
Erik Heinrich (Foto: Rodi Media/MvS)

LANDSMEER - Voor ondernemers zijn het nog steeds spannende en onzekere tijden, zeker nu de maatregelen om het coronavirus in toom te houden voortduren. Wat kan de gemeente Landsmeer voor hen betekenen? En hoe lang nog? We vroegen het Erik Heinrich, nog maar net aangesteld als nieuwe wethouder in een geheel onbekende werkomgeving met onder meer Financiën in zijn portefeuille.

Erik Heinrich kenschetst de afgelopen weken als 'heel bijzonder'. En zo mag je het op zijn minst noemen. Ga maar na: nieuwkomer uit Renkum, nog op ontdekkingstocht in Landsmeer en dan komt er ineens een crisis van ongekende omvang om de hoek kijken. Ook met al zijn ervaring moest hij zich toch even op het hoofd krabben.

Van een hoge duikplank in het diepe springen

"Het is heel dubbel," stelt hij. "Ik moest mezelf eerst dossiers eigen zien te maken waarover al jaren is gesproken en waarover al besluiten zijn genomen. Maar wat je als buitenstaander vooral moet doen, is naar buiten gaan, met mensen praten. Van een hoge duikplank in het diepe springen en je hoofd boven water houden. Maar dat kan nu dus niet."

Op 5 maart is Heinrich geïnstalleerd als wethouder en toen was het al de vraag: kunnen we eigenlijk wel handen schudden? En nu is het gemeentehuis leeg omdat iedereen zo veel mogelijk thuiswerkt. Zelf houdt hij noodgedwongen vanuit Renkum feeling met Landsmeer.

Grote onzekerheid

Als wethouder Financiën heeft hij veel te maken met ondernemers in Landsmeer die dramatische dagen meemaken. "Allemaal zitten ze met hetzelfde probleem. Geen opdrachten meer omdat de economie krakend tot stilstand is gekomen. Naast de maatregelen van het Rijk hebben we als gemeente maatregelen getroffen en we hebben ondernemers gebeld om te vragen hoe ze daar tegenaan kijken. Ze zijn blij met de snelheid waarmee ze financiële ruimte hebben gekregen, maar er heerst grote onzekerheid. Dit kan niet nog een half jaar duren."

Hoe nu verder?

Nu de opgelegde maatregelen zijn verlengd is het de grote vraag hoe het verder moet. Veel ondernemers hadden toch een meer opwekkende boodschap van onze premier verwacht, in ieder geval meer perspectief. Heinrich: 'Vanuit de verantwoordelijkheid van Rutte snap ik dat de maatregelen zijn verlengd. Maar ik hoop dat het vertrouwen in het terugdringen van het virus groot genoeg zal zijn en dat de regering bereid is meer ruimte te geven. Dat festivals niet doorgaan, dat snap ik, maar misschien zouden bijvoorbeeld terrassen deels open kunnen."

Koop bij plaatselijke ondernemers

Heinrich heeft niet in de laatste plaats te maken met de financiële middelen van de gemeente. Zit er genoeg rek in de kas als de crisis nog lang aanhoudt? "Het is lastig te voorspellen," stelt hij. "Hoe langer het duurt, hoe meer het gaat knellen. En dat heeft consequenties voor onze begroting. Maar ik ga er nog niet vanuit dat het zo ver komt. Overigens is het niet alleen de gemeente die iets voor de ondernemers kan doen. Dat kunnen de inwoners van Landsmeer ook: doe je inkopen bij de plaatselijke ondernemers. Wat je bijvoorbeeld bij Amazon bestelt, kun je hier ook in een van de winkels kopen. Vergeet daarbij niet dat de winkeliers van Landsmeer van dat geld weer de Sinterklaasintocht betalen, terwijl Amazon in Amerika het geld alleen incasseert."