Project techniek op de Wagemakersschool: een mix van fantasie en opgedane kennis

Nieuws
De knikkerbaan is een waar kunstwerk.
De knikkerbaan is een waar kunstwerk. (Foto: Aangeleverd)

LANDSMEER - Drie weken waren de kinderen van de Wagemakersschool kunstenaar en technicus en de mooiste werkstukjes werden aan het eind van het project tentoongesteld. Alle ouders kwamen kijken. Ze mochten ook vragen stellen, die door de leerlingen zelf werden beantwoord.

Met techniek kun je dingen uitvinden, bouwen en repareren. Zonder techniek zouden veel dingen niet bestaan. Dat was het uitgangspunt van het project. Er werden twee uitstapjes gemaakt naar Purmerend. Groepen werden om de beurt door ouders heen en weer gereden naar het IT LAB Opspoor en scholengemeenschap Gerrit Rietveld. 

Op niveau gingen ze van groep 1 tot groep 8 aan de slag bij het IT LAB met Chromebooks, een handig formaat lichtgewicht laptops. En bij Rietveld mochten ze, naar voorbeeld, bewegende werkstukjes maken onder leiding van meester Nico.

Het draait allemaal om het bedenken, ontwerpen en maken van dingen die we kunnen gebruiken. Drie weken door de hele school met techniek bezig zijn, betekent nadenken en met je handen werken. Aan de hand van verschillende thema’s maakte groep 1/2 in het ‘Maaklab’ gekleurde duplo auto’s en robots.

Groep 3/4 waren de ‘Uitvinders’ van een bewegend insect op batterijen en een auto die wordt voortgedreven door lucht via een rietje en een ballon.

Groep 5/6 namen een kijkje in de toekomst en gingen ‘Vliegend naar school’. Hun vliegtuigjes dragen de naam ‘Rietveld’ en hebben een zonnepaneeltje bovenop. De knikkerbaan is een waar kunstwerk en bestaat uit verschillende onderdelen. Er is een afvuurder, een vrije val, dan een mega superscherpe bocht waar de knikker niet uitvliegt, dan volgt er een glijbaanstukje en de knikker eindigt in een bak. Bij de start hangt een tegengewicht van folie aan een touwtje. De knikkerbaan is goed uitgedacht en de knikker raast op eigen kracht met snelheid naar de finish. 

Groep 7/8 bouwde ‘Het huis van de toekomst’. Het staat hoog van de grond op een stevige boomstam. Het wordt gestut door palen en is helemaal gebouwd van hout. Met een laddertje klim je naar boven en op het dak liggen zonnepanelen. Alles werkt op zonne-energie.  Daarbij hoort een race auto van hout met een opwindmechanisme door middel van elastiekjes.

Ook verdiepten ze zich in ‘De experimentele keuken’. Het eten verandert als je het bereidt. Een ei wordt hard als het gekookt is. Slagroom wordt boter als je lang genoeg klopt. En gist doet rijzen.

Alle werkstukjes zijn een mix van fantasie en opgedane kennis. Techniek is uitdagend en spannend, maar je moet wel nieuwsgierig zijn!

Marjanne Overpelt en Sonja Duba

'Het huis van de toekomst'.