Wendy Post
Wendy Post (Foto: Aangeleverd)

Over de drempel naar vrijwilligerswerk

Algemeen

LANDSMEER – Vrijwilligers Centrale Amsterdam (VCA) wil in Landsmeer een grotere rol van betekenis spelen. Nog nadrukkelijker dan voorheen brengt de centrale Landsmeerders die vrijwilligerswerk willen doen en organisaties die deze mensen zoeken bij elkaar. Bemiddelaar Wendy Post: ‘Als Landsmeerders zich belangeloos willen inzetten, maar nog een drempel ervaren, ga ik graag met ze in gesprek.”

Landsmeer is rijk aan allerhande verenigingen, clubs en organisaties en daar zijn al veel vrijwilligers actief. Zomaar enkele voorbeelden: bij IVV brengen jeugdtrainers jonge leden voetbaltechnieken bij, SamenMeer zet chauffeurs in voor de busritten van en naar het zwembad, in het Wapen van Landsmeer bemannen handige heren en dames het Repair Café. Vaak melden de vrijwilligers zich automatisch aan en hoeft er geen zoektocht aan vooraf te gaan.

Soms gaat het niet vanzelf

Maar soms gaat het niet vanzelf. Dan kan men een beroep doen op de Vrijwilligers Centrale Amsterdam. “Wij doen er alles aan om vrijwilligerswerk te stimuleren”, zegt organisatieadviseur Merel van Meerkerk. “En we richten ons ook op Landsmeer, omdat het dicht tegen Amsterdam-Noord aan zit. Wij doen dit in samenwerking met de gemeente Landsmeer.”

Spreekuur in de bieb

VCA is al actief in het dorp. Voorheen hield de centrale een spreekuur in het Middelpunt, maar dat is verplaatst naar de meer toegankelijke bibliotheekvestiging. Nu gaat ze zich wat nadrukkelijker in Landsmeer roeren. Want er zijn organisaties die behoefte hebben aan vrijwilligers, en er zijn Landsmeerders die zich graag belangeloos voor een organisatie willen inzetten, maar niet zomaar ergens binnenlopen. Juist die mensen kunnen op een helpende hand rekenen.

Een drempel ervaren

Wendy Post: “Er zijn mensen, die een drempel ervaren Maar ze kunnen een afspraak met me maken en dan help ik ze op weg. Tijdens een gesprek probeer ik te achterhalen voor welke doelgroep ze iets willen doen. Kinderen? Ouderen? Dieren? En ik vraag waar ze blij van worden. Vervolgens kijk ik in onze vacaturebank naar de mogelijkheden. Die kunnen overigens ook in Amsterdam-Noord liggen. Heb ik een vacature gevonden, dan kan de toekomstige vrijwilliger daarop reageren via deze vacaturebank. Mocht dat voor iemand niet haalbaar zijn, dan kunnen wij daarbij helpen.

Vele varianten

Vrijwilligerswerk kent vele varianten. Ouderen uit hun isolement halen is er daar één van – en in deze coronatijden kan dat ook met beeldbellen – maar er zijn ook andere mogelijkheden. Het Ilperveld onderhouden bijvoorbeeld. Wendy: “Het is belangrijk dat je doet wat je leuk vindt, waar je energie van krijgt. Het is zeker niet zo dat je vrijwilligerswerk alleen voor die ander doet. Je doet het ook voor jezelf. En hoe meer energie je er zelf van krijgt, hoe meer energie je kunt geven.”

Opstapje naar betaald werk

In deze coronatijdtijd is de behoefte om vrijwilligerswerk te doen of te ontvangen groot. Mensen raken – tijdelijk – hun baan kwijt en willen zich verdienstelijk maken. Maar een vrijwillige baan kan ook een opstapje zijn naar betaald werk. Een reden te meer voor de Vrijwilligers Centrale Amsterdam om van zich te laten horen.

Advies op maat

Zodra de crisis voorbij is, houdt Wendy Post in de even weken spreekuur op vrijdag van 12.30 tot 16.30 uur in de bibliotheek. Tot die tijd is (beeld)bellen een prima alternatief. Meer weten? Afspraak maken? Neem contact op met Wendy Post (w.post@vca.nu; 06-11283285). Maatschappelijk organisaties kunnen contact opnemen met Merel van Meerkerk (m.vanmeerkerk@vca.nu; 06-38690038). VCA helpt namelijk ook organisaties om succesvol te zijn met de inzet van vrijwilligers, door middel van onder meer. advies op maat, trainingen en workshops.

Merel van Meerkerk
Afbeelding
Auto opzettelijk op groep mensen ingereden in Landsmeer 112-nieuws 24 jun, 06:14
Afbeelding
1,5 miljoen voor verduurzamen culturele instellingen Duurzaam 23 jun, 12:46
Afbeelding
Nieuwe coalitie gemeente Landsmeer Algemeen 21 jun, 08:02
Afbeelding
Skeelerrun voor goed doel Algemeen 20 jun, 17:57
Afbeelding
Rob Sweers stopt als kapper Algemeen 20 jun, 11:50
Afbeelding
Heerhugowaardse Mayra: ‘Dansen is voor mij een vorm van therapie’ Zorg 18 jun, 17:00
Afbeelding
Column Marcel van Stigt: Schots en scheef Algemeen 18 jun, 14:08
Afbeelding
Calvin Carrilho’s droom: spelen bij FC Barcelona Zorg 17 jun, 17:00
Afbeelding
Paratriatleet Geert Schipper blijft zichzelf verbeteren Zorg 16 jun, 17:00
Afbeelding
Campagne Brandweer Nederland: ‘Check, koop, plak rookmelders in huis!’ Algemeen 16 jun, 13:56
Afbeelding
WW-daling extra sterk door seizoensinvloeden Algemeen 16 jun, 13:34
Afbeelding
Kickbokstalent Melissa wil wereldkampioen worden Zorg 15 jun, 17:00
Afbeelding
Midzomernachttocht Ilperveld Algemeen 15 jun, 10:48
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Landsmeer

Op Rodi Landsmeer volg je het laatste nieuws uit Landsmeer. Rodi Landsmeer informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Landsmeer

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Landsmeer in je mailbox.