'Gerichte schoonmaakacties hebben het meeste effect'

Algemeen
Er staan regelmatig schoonwandelingen op het programma.
Er staan regelmatig schoonwandelingen op het programma. (Foto: Picasa)

LANDSMEER - Landsmeer Schoon is op de Nationale Vrijwilligersdag 2020 in het zonnetje gezet door Gemeente Landsmeer. Niet in de vorm van een bloemetje, maar een mooie brief waarin een feestelijke traktatie wordt beloofd op de Landelijke Opschoondag op 20 maart 2021. Landsmeer Schoon waardeert dit enorm. Gerdien van den Broek: “Door corona hebben we weinig gezamenlijke wandelingen kunnen organiseren. Maar, als de omstandigheden het toelaten, dan willen we zaterdag 20 maart 2021 weer een schoonwandeling organiseren. Dat in combinatie met een feestelijke traktatie doet ons reikhalzend uitzien naar maart.”

Ondertussen is in november het rapport ‘Pilot aanpak zwerfafval, tracé Ring Noord (A10, S117) tot en met Purmerend/Beemster(via A8, A7)’ aangeboden aan de samenwerkende gemeenten. Gerdien: “Er is tot op heden weinig publiciteit gegeven aan het rapport. Het lijkt bijna net zo makkelijk uit het zicht te verdwijnen als zwerfafval. Uit de pilot is gebleken dat gerichte acties en schoonmaakacties het meest effect hebben in de vermindering van zwerfafval, meer dan communicatie ter voorkoming van zwerfafval. Landsmeer Schoon onderschrijft deze conclusie. De grote schoonmaakactie in maart 2019 was een geweldig voorbeeld van de inzet van enthousiaste inwoners van Landsmeer en Amsterdam-Noord. Ook de inzet van onder andere Rijkswaterstaat, de wethouders van Amsterdam-Noord en Landsmeer, McDonalds, de BP en de Total was toen goed zichtbaar en heeft zeker voor meer bewustwording gezorgd.”

Gewapend met grijper en vuilniszak

In Landsmeer ziet Landsmeer Schoon steeds meer inwoners een uurtje door hun buurtje lopen, gewapend met grijper en vuilniszak. Het is ook mogelijk om de gelopen route vast te leggen in de app HelemaalGroen, een initiatief van Geeke de Boer en haar vader. Het IVN-Twiske probeert aandacht te geven aan educatie op scholen en tijdens de schoonwandelingen van Landsmeer Schoon.

Kleine successen behaald

Gerdien: “We hebben met de pilot kleine successen behaald: de BP geeft geen plastic handschoentjes meer uit, althans dat is het beleid van de huidige filiaalmanager. Een volgende stap zou zijn om BP en andere pomphouders te motiveren om geen plastic handschoentjes meer aan te bieden. We weten dat Johan Plemp van Jumbo en Rijkswaterstaat bezig zijn om alternatieven voor het reinigen van handen aan te bieden aan pompstationhouders. McDonalds in Amsterdam-Noord probeert steeds meer eenmalig gebruik plastic uit te bannen en houdt zijn terrein en omgeving tot aan Landsmeer schoon.”

Spannend wat de gemeenten gaan doen

De komende tijd is het volgens Landsmeer Schoon spannend wat de gemeenten gaan doen met de uitkomsten van het rapport. Gerdien: “Gemeente Landsmeer wil de uitkomsten gebruiken bij vernieuwen van het afvalbeleid. Dit staat komend jaar op de agenda. Toch zijn wij van mening dat, naast het opruimen, communicatie en zichtbare educatieve boodschappen ook belangrijk zijn. We zijn heel eerlijk dat, binnen de pilot, de mogelijkheden niet optimaal benut zijn. We blijven volhardend in onze boodschap: gemeenten, toon nog meer betrokkenheid en ga een stap verder dan het regelmatig uitspreken van waardering en faciliteren van schoonmaakacties.”