Herinneringen aan een accordeon

Algemeen
De foto waarmee een mooi verhaal werd opgediept.
De foto waarmee een mooi verhaal werd opgediept. (Foto: OVL)

LANDSMEER - Onze rubriek ‘Herkent u deze?’, waarbij we een oude foto uit het archief van de Oudheidkundige Vereniging Landsmeer tonen met daarbij de vraag of iemand weet te vertellen wie op de foto staat of staan, kan zomaar een mooi verhaal opleveren. Dat blijkt na het plaatsen van deze foto. Daarin speelt de accordeon een prominente rol.

Tineke Broers zag de foto en het was meteen raak. “De mensen op de foto zijn buren van elkaar, op Zilverschoon in Landsmeer. Het zijn, van links naar rechts: Sijtje van Berge, Klaas Broers, Jannie Mol-de Groot, Eva Olij-Hartog  en Gerda Broers-op ‘t Land. De eerste drie ervan zijn inmiddels overleden. Zilverschoon was in die tijd een buurtje waarin saamhorigheid hoog in het vaandel stond. Zo werden bijvoorbeeld de verjaardagen ook altijd met een apart buren-koffie-ochtendje gevierd. Mijn vader, Klaas Broers, bijzonder muzikaal, had bij de buurtgenoten laten vallen dat hij nog graag eens een accordeon wilde hebben. 

Hans van Willigenburg presenteerde op Radio Noord-Holland het programma ‘De Hulplijn’ waarin mensen dingen konden vragen en aanbieden. Sijtje was een luisteraar en nam het initiatief om deze hulpvraag te melden. Een vrouw uit Beverwijk reageerde. Zij had accordeon leren spelen, en had deze kleine accordeon van haar man als cadeau gekregen. Nu was ze te oud om nog te kunnen spelen, en helaas hadden haar kinderen en kleinkinderen geen interesse in de accordeon. Daarom bood zij het instrument aan in het radioprogramma. Mijn ouders zijn in Beverwijk geweest, het was een gezellig bezoek. Ze kregen de accordeon mee, met de opdracht die nooit te gelde te maken. Hij is bedoeld voor iemand die wel een muziekinstrument wil bespelen maar geen geld heeft om zoiets aan te schaffen. Na deze geslaagde actie heeft Jannie Mol de krant ingelicht. Er is een verslaggever en een fotograaf langs geweest. En de accordeon? Die ligt nu bij mij thuis.”