De foto waarmee een mooi verhaal werd opgediept.
De foto waarmee een mooi verhaal werd opgediept. (Foto: OVL)

Herinneringen aan een accordeon

Algemeen

LANDSMEER - Onze rubriek ‘Herkent u deze?’, waarbij we een oude foto uit het archief van de Oudheidkundige Vereniging Landsmeer tonen met daarbij de vraag of iemand weet te vertellen wie op de foto staat of staan, kan zomaar een mooi verhaal opleveren. Dat blijkt na het plaatsen van deze foto. Daarin speelt de accordeon een prominente rol.

Tineke Broers zag de foto en het was meteen raak. “De mensen op de foto zijn buren van elkaar, op Zilverschoon in Landsmeer. Het zijn, van links naar rechts: Sijtje van Berge, Klaas Broers, Jannie Mol-de Groot, Eva Olij-Hartog  en Gerda Broers-op ‘t Land. De eerste drie ervan zijn inmiddels overleden. Zilverschoon was in die tijd een buurtje waarin saamhorigheid hoog in het vaandel stond. Zo werden bijvoorbeeld de verjaardagen ook altijd met een apart buren-koffie-ochtendje gevierd. Mijn vader, Klaas Broers, bijzonder muzikaal, had bij de buurtgenoten laten vallen dat hij nog graag eens een accordeon wilde hebben. 

Hans van Willigenburg presenteerde op Radio Noord-Holland het programma ‘De Hulplijn’ waarin mensen dingen konden vragen en aanbieden. Sijtje was een luisteraar en nam het initiatief om deze hulpvraag te melden. Een vrouw uit Beverwijk reageerde. Zij had accordeon leren spelen, en had deze kleine accordeon van haar man als cadeau gekregen. Nu was ze te oud om nog te kunnen spelen, en helaas hadden haar kinderen en kleinkinderen geen interesse in de accordeon. Daarom bood zij het instrument aan in het radioprogramma. Mijn ouders zijn in Beverwijk geweest, het was een gezellig bezoek. Ze kregen de accordeon mee, met de opdracht die nooit te gelde te maken. Hij is bedoeld voor iemand die wel een muziekinstrument wil bespelen maar geen geld heeft om zoiets aan te schaffen. Na deze geslaagde actie heeft Jannie Mol de krant ingelicht. Er is een verslaggever en een fotograaf langs geweest. En de accordeon? Die ligt nu bij mij thuis.”

Afbeelding
WK-shirt Rode Duivels te controversieel voor Qatar Oranje 23 nov, 08:00
Afbeelding
Alle ogen gericht op de goudhaantjes tijdens WK Qatar Oranje 22 nov, 16:42
Afbeelding
Onder het tapijt Algemeen 22 nov, 16:22
Afbeelding
Vijftien jaar WelzijnWonenPlus Nieuws 22 nov, 11:34
Afbeelding
Vogels in de winter: zo kun jij helpen! (3 tips) Algemeen 21 nov, 16:02
Afbeelding
Henk Veen jubileert - de honderd beste Spo(r)tprenten in een bundel Nieuws 21 nov, 14:49
Afbeelding
Column Marcel van Stigt: Surprise! Column 21 nov, 13:59
Afbeelding
Landslake Lions Heren na rust ruim langs BV Amsterdam Sport 21 nov, 09:46
Afbeelding
Oranje en het WK: zo deed Nederland het de afgelopen jaren op het WK VIDEO 20 nov, 12:41
Afbeelding
Wat is Kerst? Waarom vieren we het op 25 en 26 december? Zo zit het Algemeen 20 nov, 07:45
Afbeelding
Zo krijg je korting voor kaarten voor de Castle Christmas Fair Algemeen 17 nov, 09:40
Afbeelding
Poetin en zijn vrienden Algemeen 17 nov, 08:20
Afbeelding
WINNEN! Doe mee met de WK-QUIZ, scoor en win! Winactie 16 nov, 16:00
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Landsmeer

Op Rodi Landsmeer volg je het laatste nieuws uit Landsmeer. Rodi Landsmeer informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Landsmeer

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Landsmeer in je mailbox.