Afbeelding
(Foto: Pixabay)

Column Marcel van Stigt: de visitekaartjes van Rotterdam

Algemeen

Als rasechte Amsterdammer heb ik niet zo veel met Rotterdam. En als Ajax-fan evenmin met Feyenoord. Sterker nog: enig leedvermaak is mij niet vreemd als Feyenoord een wedstrijd knullig verliest of, breder getrokken, als de immer hoopvolle verwachtingen aan het begin van een seizoen gaandeweg de prullenbak in kunnen. Wel vind ik dat de strijd om het landskampioenschap jaarlijks tussen Ajax en Feyenoord hoort te worden uitgevochten, met de Amsterdammers uiteraard als zegevierders. PSV mag dan wat mij betreft best derde worden. Geen moeite mee.

Nee, dan die wedstrijd van Feyenoord tegen Marseille. Ik betrapte me erop dat ik hoopte dat de Rotterdammers stand zouden houden. Het overkwam me zomaar. En verdomd, het bleef 0-0 en ‘we’ bereikten de finale. Niet de finale van de Champions League weliswaar, ook niet van de Europa League, maar toch. Feyenoord doet hiermee goede zaken voor Rotterdam en voor het Nederlandse voetbal.

Toch heeft Rotterdam nóg een fraai uithangbord. Daar ben ik de afgelopen jaren stomtoevallig achter gekomen. Twee keer per jaar kom ik in Rotterdam. Niet helemaal uit vrije wil, maar mijn oogkliniek zit daar nu eenmaal. En onderweg gebeuren verrassend mooie dingen.

Ik doel op de conducteurs in de RET-trams. Het zijn met afstand de meest vriendelijke, servicegerichte medewerkers die ik ooit heb ontmoet. En geloof me, ik ontmoet jaarlijks érg veel medewerkers.

De eerste keer dat ik bij Rotterdam CS in de tram stapte viel het me meteen op. Er liep een conducteur heen en weer die elke passagier vriendelijk gedag zei - ook mij! - en desgevraagd de weg wees.

Ook tijdens de ritten die later volgden zetten de conducteurs Rotterdam in een stralend licht. Elke keer weer. Het was dus geen toevalstreffer. Ze helpen ontredderde toeristen met in- en uitchecken. Ze tillen kinderwagens naar binnen en naar buiten. Ze geven oudere mensen een arm. En altijd met hetzelfde geduld en met een opgewekte glimlach. .

Bij mij moeten ze ook regelmatig te hulp schieten. In Rotterdam is het namelijk zo geregeld dat trams met hetzelfde nummer vanaf het CS of de ene of de andere kant de stad inrijden. Het heeft alles weg van een tussenstation. Terwijl het Amsterdam CS gewoon het start- of eindpunt is. Duidelijk.

Als ik na een halfjaar weer in Rotterdam ben en naar de haltes loop, weet ik nog wel dat ik tram 23 moet hebben, al moet ik dat wel eerst weer even checken, maar niet aan welke kant van de rails ik moet staan. Geheid sta ik verkeerd en ga ik een geheel andere kant op, steeds verder verwijderd van de kliniek. Daar kom ik dan na vier, vijf haltes achter. Maar de conducteur die ik aanklamp helpt me altijd om alsnog de juiste tram naar de kliniek te pakken.

De RET-conducteurs zijn de visitekaartjes van Rotterdam. Maar het tramverkeer in Amsterdam is beter geregeld. Véél beter.

Afbeelding
Column Marcel van Stigt: Schots en scheef Algemeen 18 jun, 14:08
Afbeelding
Calvin Carrilho’s droom: spelen bij FC Barcelona Zorg 17 jun, 17:00
Afbeelding
Paratriatleet Geert Schipper blijft zichzelf verbeteren Zorg 16 jun, 17:00
Afbeelding
Campagne Brandweer Nederland: ‘Check, koop, plak rookmelders in huis!’ Algemeen 16 jun, 13:56
Afbeelding
WW-daling extra sterk door seizoensinvloeden Algemeen 16 jun, 13:34
Afbeelding
Kickbokstalent Melissa wil wereldkampioen worden Zorg 15 jun, 17:00
Afbeelding
Midzomernachttocht Ilperveld Algemeen 15 jun, 10:48
Afbeelding
‘Als je lichaam er goed uitziet, krijgt ook je zelfvertrouwen een boost’ Zorg 14 jun, 17:00
Afbeelding
‘Moeder Aarde wordt ziek’ Algemeen 14 jun, 11:23
Afbeelding
Burendag 2022: ‘Buurtgenoten hebben behoefte aan verbinding na twee jaar corona’ Algemeen 13 jun, 15:29
Afbeelding
Column Marcel van Stigt: Zondag de negentiende is het míjn dag Algemeen 11 jun, 14:10
Afbeelding
ANWB start fietsinzamelingsacties in Noord-Holland Algemeen 10 jun, 14:16
Afbeelding
Landsmeer in actie tegen zwerfpeuken Algemeen 10 jun, 11:18
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Landsmeer

Op Rodi Landsmeer volg je het laatste nieuws uit Landsmeer. Rodi Landsmeer informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Landsmeer

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Landsmeer in je mailbox.