Lions trekt veel publiek.
Lions trekt veel publiek. (Foto: Jasmijn de Wit)

Landslake Lions vijftig jaar: jubileumweek met oude bekenden van zaterdag 4 tot 11 juni

Algemeen

LANDSMEER – Vijftig jaar basketbal, waarvan dertig met het eerste damesteam in de eredivisie. Reden genoeg voor de Landslake Lions om dit uitgebreid te vieren. Dat doet de club met diverse festiviteiten in de jubileumweek van zaterdag 4 tot 11 juni, uiteraard in het ICL, de thuisbasis.

Door Marcel van Stigt

Het wordt één grote reünie, een weerzien met diverse spelers die ooit de kleuren van de club hebben verdedigd. Dat begint op zaterdag 4 juni met een benefietwedstrijd tussen de Lions Legends en de All Time Lions Stars. Oud-speelsters uit het hele land nemen het op tegen het huidige team. Na afloop treffen ze elkaar tijdens een feest voor alle trouwe fans en sponsors. En op zaterdag 11 juni spelen de heren en benefietwedstrijd. Speciaal voor deze gelegenheid trekken de oud-internationals van Landslake Lions en een selectie van oud-internationals hun basketbalschoenen nog één keer aan. 

Landsmeer en basketbal. Ze horen bij elkaar als Gouda en kaas, Barneveld en kippen, Eindhoven en gloeilampen. Het is ooit, aan het eind van het jaar 1971, begonnen met Ruud Nassette die briefjes verspreidde om tot de oprichting van een basketbalvereniging te komen. Wie interesse had, mocht hem bellen. Het leverde honderdtien aanmeldingen op. Genoeg animo, maar de leden van het eerste uur moesten de basketbalsport nog wel even onder de knie zien te krijgen. Gelukkig waren Piet Drewes en Henk Luxwalda bereid daar tijd en energie in te steken. Zij gaven trainingen in een gymzaal aan de Sportlaan.

Met de komst van eredivisiespeler Jaap Pelk, die als animator samen met oprichter Ruud Nassette de kar ging trekken, kregen de ambities steeds meer vorm. Vanaf dat moment was basketbal niet meer uit Landsmeer weg te denken. En in 1980 werd het Indoor Centrum Landsmeer de thuisbasis, een professionele sporthal met aanverwante faciliteiten.

Vijftig jaar na de oprichting is Landslake Lions, zoals de verenging is gedoopt, nog altijd springlevend, spelen de dames al dertig jaar op het hoogste niveau en wordt Landsmeer landelijk automatisch geassocieerd met basketbal. 

“Een basketbalbolwerk”, aldus Dennis Kollen, mede-eigenaar van de sporthal en nauw verweven met de Lions. “De club trekt nog steeds aan. Omdat hier alles goed is geregeld en omdat hier een mooie sfeer heerst. En we hebben enthousiaste vrijwilligers. Daar moeten we het echt van hebben.”

Dat enthousiasme zie je ook terug op de tribune. Tine de Wit-Nat, voorzitter van Stichting Topsport Basketbal Landsmeer, waaronder het eerste damesteam valt: “Spelen we play-offs, dan zitten hier zes- à zevenhonderd toeschouwers. We spelen altijd om kampioen te worden. In deze competitie zijn we helaas uitgeschakeld. Maar we hebben wel van kampioen Den Helder gewonnen.”

Het kampioenschap had dit jubileumjaar misschien extra glans gegeven, maar ook niet meer dan dat. De feestvreugde is er niet minder om bij iedereen de Landslake Lions een warm hart toedraagt.

Afbeelding
Landsmeerse wethouder Erik Heinrich houdt vast aan stringent financieel beleid Algemeen 2 aug, 08:48
Afbeelding
Nieuwe Ronde van Oostzaan Algemeen 1 aug, 13:20
Afbeelding
Column Marcel van Stigt: De kunst van het voordringen Algemeen 1 aug, 12:08
Afbeelding
Met Pauwke de Pauw op boerensafari Algemeen 1 aug, 10:33
Afbeelding
Leesclub Literatuur zoekt nieuwe leden Algemeen 1 aug, 10:21
Afbeelding
Dierenarts waarschuwt voor grasaren: ‘Kans op blijvend letsel bij honden’ Algemeen 28 jul, 16:24
Afbeelding
Nieuwe wethouder Jacobien van Boeijen: ‘Stappen zetten, dat is mijn drive’ Algemeen 25 jul, 13:27
Afbeelding
Slotakkoord Welcome to the Future Algemeen 25 jul, 08:56
Afbeelding
Wereldtitel voor De Eendracht Den Ilp Algemeen 25 jul, 08:51
Afbeelding
Column Marcel van Stigt: Beet! Algemeen 23 jul, 17:03
Afbeelding
Boerenverstand Partnerbijdrage 20 jul, 11:44
Afbeelding
Groot pleinfeest op OBS De Fuik Algemeen 19 jul, 13:27
Afbeelding
Nieuwe folderlijn gidst en verleidt bezoeker door Laag Holland Algemeen 19 jul, 12:27
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Landsmeer

Op Rodi Landsmeer volg je het laatste nieuws uit Landsmeer. Rodi Landsmeer informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Landsmeer

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Landsmeer in je mailbox.