Landsmeers-Nederlandse delegatie naar 100 jarig 99 Squadron

Nieuws

LANDSMEER - Het honderd jarig bestaan van het 99 Squadron van de Royal Air Force, 28 september op de luchtmachtbasis Brize Norton in Engeland, was een indrukwekkend gebeuren. Hierbij was de Landsmeers-Nederlandse afvaardiging bestaande uit burgemeester Astrid Nienhuis, Aircraft Recovery Group vertegenwoordiger Johan Graas en partner uit Assendelft, designer van het RAF monument in het Landsmeerderveld Arjan Kuiper, Tiny Kuiper, Aad Neeven en partner, organisatoren van de jaarlijkse herdenking in het Landsmeerderveld en Peter en Bianca Ruijs, gastheer en gastvrouw van de pilotenmaaltijden aanwezig.
De feestdag werd geopend met een receptie in de officiersmess waar een groot onderdeel van de in Landsmeer geborgen Vickers-Wellingtonbommenwerper stond opgesteld. Dit onderdeel was door een Boeing C-17A speciaal van vliegveld Eindhoven opgehaald. Dit imposante vrachtvliegtuig waarmee recent nog vijf dagen lang hulpoperaties waren uitgevoerd voor de slachtoffers van de orkaan op de Britse Maagdeneilanden stond centraal in beeld tijdens de Parade waarbij ‘Prinsess Royal’ Anne, dochter van koningin Elisabeth het 99 Squadron inspecteerde en het ‘Royal Salute’ werd gegeven.
Wing Commander Marc Holland, die de 4 mei viering in het Landsmeerderveld het afgelopen jaar bijwoonde met zijn squadron, ontving de prinses en leidde in stijl de Parade. Een Flypast en de toespraak van de prinses waarin zij de geschiedenis van het 99 Squadron en de verdienste van het Squadron in oorlogstijd schetste maakte de Parade tot een bijzonder evenement waarvan de Hollandse delegatie onder de indruk was. Tijdens de lunch in de officiersmess stelde Alastair Fleming, 99 Squadron piloot, Burgemeester Astrid Nienhuis, Johan en Anka Graas en Arjan en Tiny Kuiper voor aan Prinses Anne. De prinses gaf aan onder de indruk te zijn van het feit dat de Vickers Wellington was geborgen en het monument was opgericht. Het belangrijkste in deze vond ze dat nabestaanden konden worden geïnformeerd over de laatste rust-vindingsplaats van hun man, vader, zoon. Ze bedankte voor de Nederlandse inzet. Na de lunch en het vertrek van de prinses volgden er toespraken en werden er onderscheidingen uitgereikt. Johan Graas voorzitter van de ARG en initiatiefnemer-berger van de Landsmeerse Vickers-Wellingtonbommenwerper werd door Marc Holland onderscheiden met het Honour Membership van het 99 Squadron.
Na het officiële deel werd de Nederlandse delegatie een rondleiding in het immense vrachttoestel van het 99 squadron gegund. De cockpit mocht worden bezocht en er volgde een uitgebreide uitleg over de belading van het toestel door de loadmaster. Norman Didwell oud-oorlogsvlieger die in WO 2 deelnam aan operaties met de Vickers-Wellington bommenwerper was een van de laatste oorlogsvliegers die deel kon nemen aan de festiviteiten rond het 100 jarige Squadron. Hij nam ook deel aan het diner waarvoor een driehonderd gasten waren uitgenodigd in de hangar waar ook een Boeing C-17 A stond opgesteld, die werd aangelicht in de 99 Squadron kleuren. Een aparte ervaring was de uitreiking van de ’Cooper’ trofee, de Kuiper-trofee aan het meest dienstbare en betrokken 99 Squadronlid. Voor de Landsmeer-Nederland delegatie was de 100 Centenary-viering een ervaring die zij niet hadden willen missen.