Marc de Jong
Marc de Jong (Foto: Aangeleverd)

Politiek Platform Landsmeer: samenwerking

Politiek

Namens Positief Landsmeer zat Debby Mulder-Damme in de studio en zij leek ook wel oren te hebben naar een samenwerking van Lokaal Landsmeer en Positief Landsmeer met GroenLinks. Ze gaf aan onder andere gecharmeerd te zijn van het GroenLinks-standpunt over windturbines: ‘de schrik van de burger’. Mulder-Damme zei namens Positief Landsmeer dat de verkiezingsprogramma’s van beide partijen op het gebied van duurzaamheid ‘bijna één op één gelijk’ zijn.

Zou er al snel een coalitie van Lokaal Landsmeer, Positief Landsmeer en GroenLinks kunnen worden gevormd? Het leek er afgelopen zondag wel even op, toen vertegenwoordigers van alle Landsmeerse partijen aanschoven bij een radio-uitzending van Lokale Omroep Landsmeer. Jacobien van Boeijen van GroenLinks benoemde aan het begin van de uitzending maar wat graag de overeenkomsten met Lokaal Landsmeer en Positief Landsmeer, zoals het standpunt van Positief Landsmeer over festivals in het Twiske en de uitspraken van Lokaal Landsmeer over energiebeleid en zonnepanelen op Landsmeerse daken.

Axel Damme, voorman van grote winnaar Lokaal Landsmeer, was ‘enorm verrast’ door de zetelwinst. Hij zei alle opties op dit moment nog open te houden. Zijn partij heeft elke fractie uitgenodigd ‘voor koffie met lekkere koek’ en staat zelfs open voor een zogenaamd raadsbreed akkoord, zoals dat ook de afgelopen vier jaar bestond. Damme ziet met de meeste partijen ‘alleen maar nuanceverschillen’ en zei te hopen dat alle partijen serieus mee willen praten en ‘dat niemand zichzelf buitenspel zet’.

Mandy Elfferich was ‘verbaasd’ dat Lokaal Landsmeer en Positief Landsmeer naar elkaar lijken te lonken. ‘De één is bijvoorbeeld tegen het ecoresort en de ander voor, de één is tegen festivals in het Twiske en de ander is weer voor,’ benoemde ze een aantal verschillen tussen de partijen. Volgens Elfferich ligt het voor de hand dat, als D66 in een coalitie komt, dat in elk geval met GroenLinks en de PvdA zal zijn, ‘gezien de overeenkomsten in de verkiezingsprogramma’s’.

CDA-voorman Eric Knibbe was sowieso al opgelucht dat hij weer in de gemeenteraad gekomen is. Dat was tijdens de verkiezingsavond lange tijd nog onzeker. Na middernacht kwam dan toch het verlossende woord en bleek dat het CDA een zogenaamde ‘restzetel’ had veroverd. Knibbe zei aardig wat verschillen te zien tussen de partijen en gaf aan daarom een nieuw raadsbreed akkoord best te zien zitten.

Bij de VVD was er weinig sprake van opluchting of blijdschap, aangezien de liberalen de enige partij waren die een zetel inleverde. Niels Bonenkamp zei dat het verlies hard was aangekomen: ‘Bijna 40% van onze vorige kiezers stemde niet meer op ons, daar moest ik wel even van bijkomen.’ Hij zei verder dat de ‘VVD nu bescheidenheid past’ in de gesprekken, maar zich wel constructief zal opstellen.

Monique Hop van Lijst Hop en Honing was vorige week woensdag flink teleurgesteld, maar zei in de studio dat ze inmiddels weer was opgekrabbeld: ‘Ik moet het nemen zoals het is.’ Ze zei de politiek actief te blijven volgen en vast nog wel af en toe te komen inspreken tijdens raadsvergaderingen.

Namens de PvdA zat een tevreden Mark Jan Prins in de studio, aangezien zijn partij meer stemmen kreeg dan in 2018. Volgens Prins waren de stemmen voor Lijst Hop en Honing ‘niet naar een andere lokale partij gegaan’ en heeft D66 de verkregen restzetel aan Lijst Hop en Honing te danken. Wat hem betreft moet er geen coalitieprogramma maar raadsagenda worden gemaakt. Op die manier kan er de komende jaren steeds per onderwerp een meerderheid worden gezocht.

Marc de Jong

Afbeelding
Asteroïde scheert langs aarde Algemeen 26 jan, 12:28
Afbeelding
Werken in thuiszorg: 'Ik begeleid mensen naar een mooi einde' Zorg 26 jan, 11:07
Afbeelding
Grote vraag naar verkeersmaatje duidt op veel onveilige verkeerssituaties in Noord-Holland Algemeen 26 jan, 10:06
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: wat zijn het en waarom stemmen op 15 maart 2023? Politiek 24 jan, 11:32
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: de meestgestelde vragen (en antwoorden) Politiek 24 jan, 11:30
Afbeelding
Lokaal Landsmeer en Positief Landsmeer willen door met coalitie Nieuws 24 jan, 10:30
Afbeelding
Stemwijzers Provinciale Statenverkiezingen 2023: hier vind je ze Politiek 24 jan, 08:48
Afbeelding
Landslake Lions wint nipt van BC Apollo Sport 23 jan, 15:44
Afbeelding
Zondagmiddagconcert met bekend gezicht Uitgaan 23 jan, 14:16
Afbeelding
Toename aantal auto-inbraken in onze regio Algemeen 23 jan, 14:08
Afbeelding
Column Marcel van Stigt: Mannen en luisteren Column 23 jan, 13:56
Afbeelding
Jubilerende en gediplomeerde brandweerlieden in het zonnetje Nieuws 23 jan, 13:25
Afbeelding
Klimaatburgemeester Rik Smit zoekt medestanders om woningen te verduurzamen Nieuws 23 jan, 12:26
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Landsmeer

Op Rodi Landsmeer volg je het laatste nieuws uit Landsmeer. Rodi Landsmeer informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Landsmeer

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Landsmeer in je mailbox.