Woningcorporaties voornemens 30.000 sociale huurwoningen te bouwen

Algemeen
Afbeelding

Maaskoepel, de federatie van woningcorporaties in de regio Rotterdam, heeft afgelopen maandag afgesproken met een manifest te zullen komen waarin staat van plan te zijn de komende jaren 30.000 sociale huurwoningen te gaan bouwen.

Chrit Wilshaus

Dat zei Frank van Velzen, directeur Wonen Maasdelta Groep, dinsdagavond bij een thema-avond voor raadsleden over de actualisatie van het Regioakkoord Wonen. Daarbij gaat het netto om een uitbreiding van 6500 woningen. “Als corporaties slopen en verkopen wij ook woningen. In de regio is dat een aanzienlijk aantal, namelijk 9400. Daarnaast verkopen wij er 5300. Maar wij voelen ons ook verantwoordelijk voor de verdamping van de particuliere huurvoorraad. Wij snappen dat je daar als gemeente weinig grip op hebt en dat het gewoon gebeurt. Dat willen we dan ook wel compenseren.” Van Velzen liet weten nog niet te weten hoe de bouw van de woningen betaald moet worden. “Laat ik daar gewoon helder over zijn maar wij zien het als onze opgave die wij moeten vervullen.” Wouter Schepers van RIGO Research en Advies hield de raadsleden voor dat in het geactualiseerde Regioakkoord Wonen het streven is opgenomen de komende jaren ruim 72.000 woningen extra te bouwen. Het gaat daarbij om zowel koop als huur en in verschillende prijsklassen. Van Velzen opnieuw: “Van de 72.000 woningen waar Wouter het over heeft, willen wij er 30.000 voor onze rekening nemen. Dat is echt major maar alle corporaties hebben daar wel volmondig ja op gezegd.”

Wat de financiering van dit megaplan betreft, zei wethouder Sjoerd Kuiper (PvdA) te verwachten dat het schrappen van de verhuurdersheffing door het nieuwe kabinet “ook meer lucht” zal geven.

Veel steentjes

Van Velzen reageerde op een vraag van Jorrit Keijzer (PvdA) die constateerde dat Maassluis goed op schema ligt maar nog wel een uitdaging heeft voor de plus in het akkoord. “Daarbij draagt Maasdelta, ik zou haast zeggen letterlijk, ook veel steentjes bij.” Keijzer zei benieuwd te zijn of ander woningcorporaties ook zo hun nek uitsteken als Maasdelta Groep en of Van Velzen collega-corporaties die achterblijven wat het bouwen van woningen betreft daarop aanspreekt. Uit het antwoord van laatst genoemde blijkt dus dat er recent gezamenlijk afspraken gemaakt zijn voor de bouw van fors meer sociale huurwoningen.

Volgens Bert de Reuver (D66-steunraadslid) zou de provincie Zuid-Holland het voortouw moeten nemen om andere gemeenten die (nog) niet voldoen aan de gemaakte afspraken voor het bouwen van meer woningen daarop moeten aanspreken. “Het Regioakkoord lijkt nu een papieren tijger.”

Allerlei factoren

Peter Groeneweg, beleidsadviseur van Samenwerkingsverband Wonen Regio Rotterdam, kon de Reuver vertellen “dat we al op uw route terecht zijn gekomen.” En volgens wethouder Kuiper heeft de provincie verschillende middelen om te kunnen ‘sturen’ mocht dat nodig zijn. Bijvoorbeeld in de vorm van subsidiegelden om bouwplannen te kunnen realiseren. “Maar de provincie wil eerst dat het onderling geregeld wordt.” En verder heeft het kabinet nu een minister Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening om dingen in gang te zetten, aldus de portefeuillehouder, die verder onder andere opmerkte dat allerlei factoren een rol spelen bij de behoefte aan meer woningen. Zoals meer scheidingen en kleinere huishoudens. Dat laatste biedt volgens Kuiper de mogelijkheid om kleiner te bouwen.

Dick Snoeck (VVD) vroeg zich af of het niet mogelijk is dat meer (huur) woningen aan Maassluizers toegewezen kunnen worden. Op dit moment mag dat maximaal 25 procent zijn. Volgens wethouder Kuiper gaat dat percentage naar 30 procent. “Oorspronkelijk wilden we dat het 50 procent zou worden. Overigens gaat 72 procent van de beschikbare woningen nu al naar stadsgenoten.”

Erfpacht

John Dolstra (ChristenUnie) was benieuwd of erfpacht-constructies, waar bijvoorbeeld Maassluis mee gaat werken, wellicht ook elders in de regio toegepast zouden kunnen worden en soelaas zouden kunnen bieden. Volgens Schepers leven er allerlei innovatieve ideeën maar moet toch vaak een beroep gedaan worden op corporaties.